Σεισμός: Ο εφιάλτης των 15 δευτερολέπτων το 1999

Σεισμός: Ο εφιάλτης των 15 δευτερολέπτων το 1999

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει 20 χρόνια, αλλά εκείνα τα 15 δευτερόλεπτα έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη όσων τα έζησαν. Ηταν 7 Σεπτεμβρίου του 1999 και τα ρολόγια έδειχναν λίγα λεπτά πριν από τις 3 μ.μ. Η Αθήνα βούιζε κάτω από τον καυτό ήλιο, πολλοί βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους, επιστρέφοντας από τη δουλειά, άλλοι εργάζονταν, πολλοί μόλις είχαν καθίσει για το μεσημεριανό φαγητό.

Αρχισε με έναν υπόκωφο θόρυβο. Αμέσως μετά η γη άρχισε να τρέμει στον ρυθμό των 5,9 Ρίχτερ, σείοντας συθέμελα την πρωτεύουσα. Οταν η απόκοσμη δόνηση κόπασε, το μέγεθος της καταστροφής άρχισε να φανερώνεται. Ο σεισμός της Πάρνηθας (το επίκεντρο ήταν 18 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις Αχαρνές Αττικής και στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, σε σημείο που μέχρι τότε θεωρούνταν από τους ειδικούς ακίνδυνο, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν πολύ μικρό, από 9 έως 14 χλμ.) άφησε πίσω του 143 νεκρούς και ζημιές κόστους άνω των 3 δισ. ευρώ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Ρικομέξ στο Μενίδι, το εξαώροφο κτίριο όπου στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία Εμπορική, το οποίο κατέρρευσε, παρασύροντας στον θάνατο 39 εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους δύο εγκύους. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, τρεις στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ, έξι στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ, ενώ επτά έχασαν τη ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση.

Επί μέρες τα σωστικά συνεργεία έψαχναν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. Στην Αθήνα καταφθάνουν ομάδες διάσωσης από πολλές χώρες, με πρώτη και κύρια την Τουρκία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 17 Αυγούστου, ένας επίσης μεγάλος σεισμός, της τάξεως των 7,6 Ρίχτερ είχε συγκλονίσει τη Νικομήδεια αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Η χώρα μας τότε είχε στείλει βοήθεια στους γείτονες.

Για αρκετές ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό, οι Αθηναίοι συνέχισαν να κοιμούνται σε πλατείες και πάρκα, φοβούμενοι κάποιον έντονο μετασεισμό. Εκατοντάδες είχαν μείνει χωρίς σπίτι. Στους Θρακομακεδόνες, το 84% των σπιτιών χαρακτηρίστηκε κόκκινο ή κίτρινο, το 64% στα Ανω Λιόσια, στη Φυλή το 56%. Τον σεισμό της Πάρνηθας ακολούθησαν συνολικά 4.000 μετασεισμοί, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή