Σύλληψη μέλους του «Ρουβίκωνα» για δύο αδικήματα

Σύλληψη μέλους του «Ρουβίκωνα» για δύο αδικήματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

­­Ως ένδειξη αυστηροποίησης της στάσης των διωκτικών και δικαστικών αρχών απέναντι στην αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» ερμηνεύεται η σύλληψη, χθες, του πιο αναγνωρίσιμου μέλους του, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην επίθεση με μπογιές στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, την Κυριακή.

Ο 40χρονος Γιώργος Κ. προσήχθη χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, αφενός για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον ΣΕΒ και αφετέρου για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αφορμή αναρτήσεις του 40χρονου στη σελίδα του στο Facebook. Συγκεκριμένα, με αφορμή τη σύλληψη δύο μελών της ομάδας για την επίθεση στο ΣΕΒ, ο Γιώργος Κ. έγραψε στο Διαδίκτυο: «Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με “μηδενικές ανοχές”, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας.

Παρεμβάσεις που έχουν ετοιμαστεί ήδη (…) Σήμερα σουλατσάραμε επί ώρα στο μουσείο της Ακρόπολης και στην Αρεοπαγίτου χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί από κανέναν. Κανονίστε να μην υπάρξει κλιμάκωση από μεριά σας, αλλιώς θα δείτε παρεμβάσεις δεκάδων ατόμων σε όλα τα τουριστικά μέρη και τους νεόφερτους μαυροντυμένους κομάντο με τα αυτόματα και τα βανάκια να κυνηγάνε διαδηλωτές μπροστά στα έντρομα μάτια Γερμανών τουριστών. ΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ, ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕ».

Για την υπόθεση διατάχθηκε από την Εισαγγελία προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε –λόγω αρμοδιότητας– στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Ετσι, χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί της υπηρεσίας προσήγαγαν τον 40χρονο στη ΓΑΔΑ και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ηθική αυτουργία στην επίθεση και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2018, έπειτα από απειλητικό σχόλιό του για τον ΣΚΑΪ. Είχε γράψει τότε ότι «τον ΣΚΑΪ θα τον κάψουμε. Σήμερα, αύριο, σε δέκα χρόνια, δεν ξέρω. Αλλά θα τον κάψουμε. Και θα χορεύουμε σαν Ινδιάνοι γύρω από τα αποκαΐδια του».

Το σχόλιο ερμηνεύτηκε από τις δικαστικές αρχές ως ευθεία απειλή για κάψιμο του σταθμού και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διέγερση σε τέλεση κακουργημάτων ή πλημμελημάτων. Στη συνέχεια, πάντως, το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο είχε απαλλάξει από τις κατηγορίες το μέλος του «Ρουβίκωνα».

Η «παρέμβαση» στο κτίριο του ΣΕΒ έγινε το μεσημέρι της Κυριακής. Μέλη της ομάδας πέταξαν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Ξενοφώντος και τράπηκαν σε φυγή. Αστυνομικοί προσήγαγαν τρεις υπόπτους και τελικά δύο από αυτούς συνελήφθησαν, καθώς φέρονται να αναγνωρίστηκαν από αστυνομικούς σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή