Μάτι: «Ηταν η Μητέρα μας, έγινε το Παιδί μας»

Μάτι: «Ηταν η Μητέρα μας, έγινε το Παιδί μας»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βόλτα στο Μάτι. Ακούγοντας αυτή τη φράση έρχονται δύο διαφορετικές εικόνες του τόπου στον νου σου. Εκείνη της τεράστιας πράσινης ομπρέλας που σε αγκάλιαζε και αυτή στην οποία τα γυμνά δέντρα σε τρομάζουν. Αν έχεις ζήσει στο Μάτι, οι μνήμες είναι τόσο ζωντανές. Οι βόλτες στο λιμάνι, ο μεσημεριανός ύπνος στην αιώρα κάτω απ’ τα πεύκα, οι φωνές των παιδιών που παίζουν, το γιασεμί από το θερινό σινεμά, τα ατελείωτα παιχνίδια στην αμπελούπολη, ένα ποδήλατο. Αρκούσε μια βόλτα στα δρομάκια του για να νιώσεις την ενέργεια και τις μυρωδιές του τόπου. Ομως, η μαγεία του Ματιού κρύβεται και στους κατοίκους του. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο, όλοι μοιράζονται την ίδια αγάπη για το Μάτι, και αυτό μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Κάθε καλοκαίρι το Μάτι ζωντάνευε απότομα, το ένιωθες μετά την άνοιξη, στην ανυπομονησία των μόνιμων κατοίκων να έρθει το καλοκαίρι, να μαζευτούν ξανά οι παρέες, να συζητήσουν, να γελάσουν, να μαλώσουν.

Ακόμα και τον χειμώνα στο Μάτι μπορούσες να απολαύσεις την τρομερή ησυχία του, δίπλα στο κύμα, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Πέρυσι είδαμε πώς όλα αυτά μπορούν σε λίγα λεπτά να εξαφανιστούν. Πλέον η πράσινη αγκαλιά μάς λείπει, το πράσινο έγινε μαύρο και τα χιλιάδες προβλήματα των κατοίκων συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά. Ομως ο θάνατος, η απώλεια, η στεναχώρια, η οργή, η αγανάκτηση δεν μας έκαναν ποτέ να ξεχάσουμε το Μάτι.

Το Μάτι μεγάλωσε τους ανθρώπους του, και τώρα είναι η σειρά των Ματιωτών να το βοηθήσουν να ξαναμεγαλώσει. Ηταν η Μητέρα μας και έγινε το Παιδί μας. Είναι η ίδια αγάπη που, όσες καταστροφές και να έρθουν, θα μένει αναλλοίωτη. Είναι η ίδια δύναμη που ακόμη δίνει ο ίδιος ο τόπος στους κατοίκους του για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Αν λοιπόν κάνει κάποιος σήμερα τη βόλτα αυτή, θα ακούσει ακόμη παιδιά να φωνάζουν, θα δει ανήσυχους νέους να μαλώνουν, να γελάνε, να ερωτεύονται, θα δει ακόμη τους παππούδες να αναπολούν παλιές ιστορίες αγκαλιά με τα εγγόνια τους, θα δει ανθρώπους κάθε ηλικίας να φυτεύουν όλοι μαζί την καμένη γη, να φροντίζουν με αγάπη ό,τι απέμεινε. Ισως τελικά αυτή η βόλτα να μην είναι και τόσο διαφορετική.

* Ο Νίκος Μαυρομμάτης και η Αφροδίτη Χατζηαναστασιάδη είναι μόνιμοι κάτοικοι Ματιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή