Ισχυρότερος δήμαρχος και περιφερειάρχης

Ισχυρότερος δήμαρχος και περιφερειάρχης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν την αδυναμία «κυβερνησιμότητας» σε Περιφέρειες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), η οποία έχει προκύψει από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, αναμένεται να περιέχονται σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα. Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η διάταξη που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, από τη μία θα ευνοεί τις συμπράξεις μεταξύ των παρατάξεων, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες, και από την άλλη θα διασφαλίζει τη δυνατότητα στον εκλεγμένο δήμαρχο ή περιφερειάρχη να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήμους και Περιφέρειες όπου ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, είναι πολύ πιθανό, η παράταξη που τελικά κέρδισε τον δήμο, να μη διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις ή ακόμα και να διαθέτει μικρότερο αριθμό συμβούλων από την αντιπολίτευση.

«Θα ευνοήσουμε τη σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο, με την προϋπόθεση, μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη που έχουν εκλεγεί, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Με αυτό τον τρόπο και οι άλλες παρατάξεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να επηρεάσουν την πολιτική που ακολουθείται, αλλά και να συμμετάσχουν στη διοίκηση του δήμου ή της Περιφέρειας. Από την άλλη, όμως, θα εξασφαλίζεται ότι η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές θα έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις. Ο υπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει κίνητρα στις παρατάξεις να συνεννοηθούν, ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, ότι τελικά θα υπάρχει πλειοψηφία στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα αποδίδει την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα του δήμου και της Περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.  Οι δύο αυτές επιτροπές αποφασίζουν για πολλά από τα μεγάλα ζητήματα στους δήμους και στις Περιφέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε επίσης για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, διευκρίνισε όμως ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να μελετηθεί πολύ, προκειμένου οι δήμοι να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους και να μη μειωθούν για κάποιους δραστικά τα έσοδά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή