Εκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Εκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι έκτακτες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., υπό την προεδρία του νέου αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη. Πρόκειται για την τρίτη διαδικασία κρίσεων μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, φαινόμενο πρωτοφανές στα αστυνομικά χρονικά της χώρας. Από τους τέσσερις αντιστρατήγους, διατηρητέος στο σώμα κρίθηκε μόνο ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Επιτελείου, Ανδρέας Δασκαλάκης, ο οποίος προήχθη σε υπαρχηγό. Αντίθετα, αποστρατεύτηκαν οι επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, Ανδρέας Αποστολόπουλος και Χρήστος Δραγατάκης, καθώς επίσης και η πρώτη γυναίκα αξιωματικός που κατάφερε να αναρριχηθεί στον βαθμό του αντιστρατήγου, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.

Η κ. Τσιριγώτη διέθετε πολυετή εμπειρία και σε θέματα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και το κενό που δημιουργεί η αποστρατεία της θεωρείται δυσαναπλήρωτο. Στον βαθμό του αντιστρατήγου προήχθησαν οι κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΓΑΔΑ, Ανδρέας Βασιλόπουλος. Ο πρώτος αναλαμβάνει καθήκοντα επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, ο δεύτερος προϊσταμένου του Επιτελείου, ενώ ο κ. Βασιλόπουλος τοποθετήθηκε στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Διατηρητέοι στον βαθμό τους κρίθηκαν εννέα υποστράτηγοι και οκτώ αποστρατεύθηκαν. Μεταξύ αυτών, ο «φρούραρχος» της Βουλής, Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, και ο διοικητής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζησιμόπουλος.

Από τους ταξίαρχους, 11 προήχθησαν σε υποστρατήγους, 35 παρέμειναν στον βαθμό τους και 19 αποστρατεύθηκαν. Στους προαχθέντες συγκαταλέγονται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Παρασκευάς Σανιδάς, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης και ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, Νίκος Σπανουδάκης. Αντίθετα, εκτός σώματος τίθενται ο επί σειράν ετών επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αερολιμένα Αθηνών, Μιχάλης Σδούκος, και ο διοικητής της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων, Γιώργος Γλυκόπουλος.

Η διαδικασία συνεχιζόταν χθες το βράδυ, με τις τοποθετήσεις ταξιάρχων και τις κρίσεις των αστυνομικών διευθυντών. Οι προαγωγές και οι αποστρατείες αξιωματικών πυροδότησαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τους κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη ότι «γυρίζουν τη χώρα και την Ελληνική Αστυνομία στο πιο μαύρο παρελθόν τους», προσθέτοντας ότι «οι νέες έκτακτες, κομματικές κρίσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο βίαιη και οργανωμένη επίθεση κατά της αξιοκρατίας στα σώματα ασφαλείας».

Στην επίθεση του κ. Ραγκούση απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «προήχθησαν σε αντιστρατήγους οι τρεις πρώτοι στην επετηρίδα. Συνεπώς προκαλεί εύλογα ερωτήματα, το γιατί ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται, ακόμα μία φορά, κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με οξύτατες εκφράσεις, πολύ πέραν των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης». Την αποστρατεία της κ. Τσιριγώτη σχολίασε μέσω Twitter η πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη: «Σήμερα, μεταξύ πολλών αξιόλογων στελεχών, είδε την πόρτα της εξόδου και η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος, που διαχειρίστηκε κατά γενική ομολογία άρτια το μεταναστευτικό. Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όπως και η αξιοκρατία, είναι μάλλον έννοιες ασύμβατες με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή