Μάτι: Η ΜΚΟ Δεσμός και η αναγέννηση της κοινότητας

Μάτι: Η ΜΚΟ Δεσμός και η αναγέννηση της κοινότητας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο νέος Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) να «συστήθηκε» χθες στο κοινό με την τελετή μνήμης για τα θύματα της περυσινής καταστροφικής πυρκαγιάς, ωστόσο θα φιλοξενήσει στο εξής ξέγνοιαστες στιγμές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η ανακατασκευή του περιβάλλοντος χώρου του ΝΑΟΜΑ, των γηπέδων μπάσκετ και μπιτς βόλεϊ, της παιδικής χαράς, του δικτύου φωτισμού και του λοιπού αστικού εξοπλισμού είναι αποτέλεσμα της συστηματικής –επαγγελματικού επιπέδου– δουλειάς της ΜΚΟ Δεσμός.

Ο Δεσμός αξιοποίησε στο έπακρον την οικονομική δωρεά 23 εταιρειών, οργανώσεων και ιδρυμάτων και 328 ιδιωτών, όπως και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που μέσω της EIB Institute δώρισε 271.260 ευρώ. «Το ύψος, συνολικά, όλων των δωρεών έφθασε τις 527.484 ευρώ», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δεσμού, κ. Αλέξια Κατσαούνη. «Χωρίς να απευθύνουμε κάποια έκκληση ή να πραγματοποιήσουμε crowdfunding, από το πρώτο 24ωρο μας προσέγγιζαν πολίτες από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και μικρού βεληνεκούς εταιρείες, που ήθελαν να δώσουν τον οβολό τους στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική».

Οπως διηγείται η κ. Κατσαούνη, υπήρξαν εμβάσματα από το εξωτερικό, αλλά και καταθέσεις από το εσωτερικό, ύψους από 20 έως και 50.000 ευρώ. «Γνώριζαν ήδη το έργο μας, εξ ου και ότι είχαμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους», υπογραμμίζει η ίδια. Επισημαίνεται ότι ο Δεσμός ιδρύθηκε το 2012, με στόχο να συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση των δωρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, ώστε αυτές να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, κυρίως των παιδιών και των νέων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte, ο Δεσμός αποτελεί σήμερα τον πιο αξιόπιστο κόμβο (hub) για την κοινωφελή προσφορά στην Ελλάδα, αφού για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται σε αυτόν ως δωρεά, επιστρέφεται αξία 9 ευρώ στην κοινωνία.

Η ομάδα του Δεσμού, που αποτελείται από επτά εργαζομένους, επτά μέλη του Δ.Σ. και πολλούς εθελοντές, έδωσε το «παρών» από την πρώτη ημέρα στο Μάτι και βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, καθώς παρείχαν είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, οικιακό εξοπλισμό κ.λπ. στους κατοίκους. «Αναλογιστήκαμε, λοιπόν, από κοινού με την τοπική κοινωνία, ποια έργα θα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για όσους ζουν μόνιμα εκεί», εξηγεί η κ. Κατσαούνη.

Εννέα συνεργεία εξειδικευμένων μαστόρων και μηχανικών μεταμόρφωσαν, τηρώντας τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και αειφορίας (φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, προσβασιμότητα σε ΑμεΑ κ.ά.), τους κατεστραμμένους δημόσιους χώρους σε τόπους ξενοιασιάς και εκτόνωσης. Σε έντεκα μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο σύντομα, παρέδωσαν στο κοινό μια πλήρως ανακαινισμένη παιδική χαρά στον Ν. Βουτζά (στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Νυμφών), μια πλήρως ανακαινισμένη παιδική χαρά εντός του αστικού ιστού στο Μάτι, τον ανακαινισμένο ΝΑΟΜΑ, ενώ έπεται η άμεση ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των εισόδων, των κερκίδων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η προσθήκη φωτισμού σε γήπεδο που εφάπτεται της παιδικής χαράς του Ν. Βουτζά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή