Ανοχή τέλος για το κάπνισμα σε δημόσια κτίρια

Ανοχή τέλος για το κάπνισμα σε δημόσια κτίρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα δημόσια κτίρια ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα η αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, οι Αρχές θα εστιάσουν κατά πρώτον τις προσπάθειές τους για χώρους ελεύθερους από καπνό στη Βουλή –την οποία, εμβληματικώς, υπέδειξε ως πρώτο χώρο καθολικής απαγόρευσης του καπνίζειν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– στα υπουργεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε και η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου –εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες και στους κλειστούς χώρους μπαρ, εστιατορίων και καφετεριών– τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, στην προσπάθειά της για εφαρμογή του νόμου, θα έχει σύμμαχο την κοινή γνώμη. Σύμφωνα, άλλωστε, με έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, τρεις στους τέσσερις Ελληνες (76%) δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία δεν εφαρμόζεται η νομοθετημένη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και το 83,8% πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί σημάδι πολιτισμικής παρακμής της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πιο δυναμική εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών των παραβάσεων. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την ευθύνη των ελέγχων έχουν αυτή τη στιγμή, η δημοτική αστυνομία, το Λιμενικό, οι επόπτες δημόσιας υγείας των ΟΤΑ και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, ενώ η αστυνομία δύναται να εμπλακεί μόνο επικουρικά και κατόπιν αιτήματος συνδρομής από τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη ο υπουργός Υγείας στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), κ. Σταύρο Ευαγγελάτο, έδωσε την κατεύθυνση της κυβέρνησης για την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ετσι, πέρα από τη διερεύνηση καταγγελιών για παράβαση του νόμου σε δημόσιες υπηρεσίες, το ΣΕΥΥΠ αναμένεται να ξεκινήσει και τακτικούς ελέγχους ως προς την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους «θεριακλήδες» δημόσιους λειτουργούς προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς και πρόστιμο που φθάνει έως και τα 500 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, συμβολική τοποθέτηση πινακίδων και πανό στις πλαζ του Αλίμου, με μηνύματα με τα οποία θα προτρέπουν τους επισκέπτες να μην αφήνουν αποτσίγαρα στις παραλίες, θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο εθελοντές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή