Τα χρόνια «νοσήματα» της Υγείας

Τα χρόνια «νοσήματα» της Υγείας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστές ΜΕΘ, μεγάλες αναμονές καρκινοπαθών για θεραπεία, νοσοκομεία που έχουν απολέσει στην πράξη τον ρόλο τους λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων. Νησιά που έχουν ανάγκη για έναν γιατρό, κάτοικοι ακριτικών περιοχών που νιώθουν πως η πολιτεία συνεχίζει να τους… ξεχνά ακόμη και στα πιο βασικά. Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, που στενάζει υπό το βάρος των χρόνιων προβλημάτων τα οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) υπό τον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας παρουσίασαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μονάδες υγείας ευθύνης τους, από πλευράς στελέχωσης, υποδομών και οικονομικών εκκρεμοτήτων. Από την πλευρά του, ο υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη καλύτερης και πιο άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εστίασε στη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, στο άνοιγμα των κλειστών κλινών εντατικής θεραπείας και στη λειτουργία δεύτερης βάρδιας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων –όπου οι υποδομές το επιτρέπουν–, ενώ επέστησε την προσοχή των διοικητών και στα οικονομικά, προκειμένου να μην παρατηρηθεί το γνωστό φαινόμενο έλλειψης υλικών το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω υποχρηματοδότησης.

Καταγραφή κενών

Ο υπουργός ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων να στείλουν εντός της επόμενης εβδομάδας σημείωμα στο οποίο θα καταγράψουν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό καθώς και τα δύο πιο φλέγοντα προβλήματα που απαιτούν άμεση επίλυση στις μονάδες υγείας της περιφέρειάς τους.

Στη σύσκεψη στην οποία παρέστησαν εκτός από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, και οι δύο νέοι γενικοί γραμματείς Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος, έγινε αναφορά στα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας. Συγκεκριμένα, η λειτουργία πολλών νευραλγικών τμημάτων νοσοκομείων (παθολογικά, χειρουργικά, παιδιατρικά) ειδικά της Περιφέρειας είναι στο κόκκινο λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, 50 νοσοκομεία στα νησιά και στην Περιφέρεια έχουν απολέσει στην πράξη τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Την ίδια στιγμή, προβληματική είναι η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και των κέντρων υγείας –ακόμα και σε τουριστικές περιοχές– έχουν εξίσου σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του κέντρου υγείας Μεγάρων, η 24ωρη λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί από τα μέσα Ιουνίου λόγω έλλειψης γενικών γιατρών και παθολόγων. Επίσης, οι τοπικές μονάδες υγείας που προώθησε ως νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η προηγούμενη κυβέρνηση, υπολειτουργούν και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι εν πολλοίς ανενεργός. Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 17 μήνες έχουν συσταθεί 127 ΤΟΜΥ στη πλειονότητα τους υποστελεχωμένες και συνήθως συστεγαζόμενες με τα κέντρα υγείας γεγονός που από μόνο του αναιρεί τον ρόλο τους. Παράλληλα, μόλις 1.200 γιατροί, εκ των οποίων οι 710 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο σώμα των οικογενειακών γιατρών –που στη θεωρία θα κάλυπταν το σύνολο του πληθυσμού– λόγω των χαμηλών αποδοχών που προβλέπονται στους όρους της συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή