ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι – Που επικεντρώθηκε το δικαστήριο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι – Που επικεντρώθηκε το δικαστήριο

Με την απολογία του τελευταίου κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκλεισε σήμερα η αποδεικτική διαδικασία για την υπόθεση που κινητοποίησε τις αρχές και οδήγησε την ηγεσία και μέλη του κόμματος κατηγορούμενους για δράσεις εγκληματικής οργάνωσης.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι, ήταν η πρώτη από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο μετά τις θερινές διακοπές θα ανοίξει τον κύκλο απολογιών των κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στις 12 Ιουνίου 2012, στο Πέραμα.

Οι απολογίες των 18 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με μία πρώτη εκτίμηση, φαίνεται να μην εισέφεραν στο δικαστήριο σημαντικά στοιχεία. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία ομολογία, αυτήν του Γιώργου Ρουπακιά, με ουσιαστικές αλλαγές σε προηγούμενους ισχυρισμούς του και 17 απολογίες με βασικό χαρακτηριστικό την άρνηση κάθε εμπλοκής με το έγκλημα. Από τους 17 απολογούμενους μόνο δύο, οι Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας, τοποθέτησαν εαυτούς στο σημείο του εγκλήματος, το οποίο όμως δεν είδαν.

Η αποτίμηση των ισχυρισμών τους από το δικαστήριο, πιθανότατα θα προέλθει πολύ περισσότερο κατά τις «δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις» όσων ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα από τις 20 Ιουνίου έως και σήμερα. Το δικαστήριο καλείται, σύμφωνα με το νόμο, να αναζητήσει την ουσιαστική αλήθεια και επομένως αξιολογεί πολύ διαφορετικά ακόμη και τις φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες.

Τα σημεία που επικεντρώθηκαν οι κύριες ερωτήσεις του δικαστηρίου

Οι ερωτήσεις της Έδρας προς κάθε απολογούμενο είχαν συγκεκριμένη δομή και αφορούσαν κυρίως αρχικά τη σχέση ενός εκάστου με τη Χρυσή Αυγή. Οι 18 κλήθηκαν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήσεις για το πώς εντάχθηκαν στο κόμμα και τη σχέση τους με αυτό. Επίσης, για την αντίληψή τους σε κρίσιμα θέματα, όπως η δομή και η οργάνωση που είχε τόσο το κόμμα όσο και η τοπική της Νίκαιας, η ιεραρχία της οργάνωσης και τα καθήκοντα που είχαν σε αυτήν, οι σχέσεις τους με την ομάδα των βουλευτών και ειδικά με τον τοπικό, τότε, βουλευτή Γιάννη Λαγό, και η συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις, είτε διανομής τροφίμων είτε σε συγκεντρώσεις στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες κ.ά, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις, όπως οι εκδρομές στη Νέδα. Επίσης, πολλές ήταν οι ερωτήσεις για τις στολές που φορούσαν, για τους περίφημους όρκους των μελών, αλλά και για τα ναζιστικά σύμβολα με τα οποία πολλοί από αυτούς έχουν φωτογραφηθεί.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε σχέση τους με τα σύμβολα, ενώ ο καθένας περιέγραψε τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή είτε πιο στενή με ενεργό συμμετοχή του στις δράσεις της είτε πιο αποστασιοποιημένη απλά ως μία «ενδιαφέρουσα» πολιτική πρόταση που «έδειχνε ενδιαφέρον για τους Έλληνες». Ένας μόνο, ο Λέων Τσαλίκης είπε πως η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή ήταν ότι πήγε να πάρει τρόφιμα δύο φορές.

Πού ήταν το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα οι κατηγορούμενοι;

Εκτός από τα δύο ξαδέλφια, κανένας άλλος κατηγορούμενος δεν είπε ότι βρέθηκε στο σημείο που ξεψύχησε ο Παύλος Φύσσας. Οι Αθανάσιος και Νικόλαος Τσορβάς είπαν πως ακολούθησαν το αυτοκίνητο του Ρουπακιά και έφθασαν στον τόπο του εγκλήματος, όπου ο μεν πρώτος δεν είδε τον Ρουπακιά ο δε δεύτερος αναίρεσε ότι είχε δει συνοδηγό στο αυτοκίνητο του δράστη.

Σύμφωνα με τις απολογίες τους, ο Ιωάννης Άγγος, μαζί με τον Λέοντα Τσαλίκη, ήταν στην καφετέρια Κοράλλι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν και έφυγαν πριν από τη λήξη του. Στην καφετέρια βρισκόταν και ο Φύσσας με την παρέα του. Ο Άγγος ισχυρίζεται πως, επειδή έγινε δέκτης λεκτικής επίθεσης από μέλη της παρέας του Φύσσα, ειδοποίησε συγκατηγορούμενούς του. Ο Τσαλίκης ισχυρίστηκε πως δεν είδε τίποτα τέτοιο και πως όταν του είπε περί ενόχλησης ο Άγγος, δεν έδωσε σημασία. Και οι δύο πήγαν στο σπίτι τους μετά την καφετέρια.

Ο Αναστάσιος Αναδιώτης ήταν σε κρίσιμα σημεία και σε κρίσιμους χρόνους πλην, όμως, όπως είπε, ήταν καθαρά εξαιτίας συμπτώσεων. Ο κατηγορούμενος βρέθηκε και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όταν διακομίσθηκε εκεί ο Φύσσας. Όπως είπε, πήγε στο Νοσοκομείο για τη γιαγιά ενός φίλο του.

Οι Ιωάννης Καζαντόγλου και Γιώργος Πατέλης ήταν στην Τοπική ως αργά και μετά στο σπίτι τους. Επίσης, στα σπίτια τους ήταν, σύμφωνα με τις απολογίες τους, οι Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Γιώργος Τσακανίκας, Αναστάσιος Μιχάλαρος και Σταύρος Σαντοριναίος. Ο Γιώργος Σταμπέλος ήταν στην Τοπική και μετά επέστρεψε σπίτι του.

Οι Γιώργος Δήμου και Γιώργος Σκάλκος πήγαν μαζί, με ένα μηχανάκι, στην Τοπική μετά το κάλεσμα. Ο Δήμου -είπε, απολογούμενος- πως είδε μηχανάκια μαζεμένα και αναγνώρισε τον Κομιανό, ο οποίος του είπε ότι «πάμε σε μάχη» για να απελευθερώσουν «δικούς μας στο Κερατσίνι». Ο Σκάλκος απολογήθηκε πως η Τοπική ήταν κλειστή και φεύγοντας είδαν από μακριά τον Κομιανό με το μηχανάκι του να «πηγαίνει ήρεμα».

Ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης ήταν σε γιορτή φιλικού του προσώπου στον Άγιο Παντελεήμονα.

Γιατί εστάλη το sms από την Τοπική ; Τα τρικάκια

Η απολογητική διαδικασία έφερε στο προσκήνιο έναν νέο ισχυρισμό όσον αφορά την αιτία που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, η Τοπική της Νίκαιας κάλεσε με SMS μέλη της να πάνε στα γραφεία. Αρχικά, πολλοί από τους κατηγορούμενους είχαν πει στους ανακριτές ότι το μήνυμα αφορούσε διανομή τροφίμων που οργάνωνε η Τοπική για την επομένη του εγκλήματος.

Όπως ειπώθηκε τώρα στο δικαστήριο, ήταν για τη διανομή φυλλαδίων ενόψει ομιλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που επισήμως αναφέρθηκε «στα τρικάκια» ήταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, στέλεχος της Τοπικής, το τηλέφωνο του οποίου είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Απολογούμενος, στις 24 Ιουνίου, ο υπεύθυνος πολιτικής δράσης της Τοπικής απέδωσε στα επίμαχα φυλλάδια τη συνάντησή του με τον δράστη της δολοφονίας Γιώργο Ρουπακιά.

Ο επόμενος κατηγορούμενος που επικαλέστηκε τα τρικάκια ήταν ο πυρηνάρχης της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης ο οποίος, στην απολογία του στις 17 Ιουλίου, επιβεβαίωσε πλήρως τον Καζαντζόγλου και τόνισε πως εκείνο το βράδυ εξελίχθηκαν δύο παράλληλες και εντελώς ανεξάρτητες ενέργειες. Η μία αφορούσε τα τρικάκια και το μήνυμα της Τοπικής και η άλλη τα γεγονότα στο Κοράλλι και οι επικοινωνίες του Ιωάννη Άγγου με φίλους του.

Τρίτος που επικαλέστηκε τα τρικάκια ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς. Αν και αρχικά είχε πει πως πριν από το έγκλημα βρισκόταν σπίτι του, στο δικαστήριο – απολογούμενος στις 18 Ιουλίου- ανέφερε πως βρισκόταν από νωρίς στην Τοπική και πως πήγε να παραλάβει τα τρικάκια από τυπογραφείο στο Περιστέρι.

Στις 23 Ιουλίου και ο Γιώργος Σταμπέλος επιβεβαιώνει πως πήρε τρικάκια από τον Ιωάννη Καζαντζόγλου για να τα πετάξει στο Μοσχάτο.

Την ίδια μέρα, ωστόσο, στη δική του απολογία, ο ταμίας της Τοπικής, Γιώργος Τσακανίκας, είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα για τρικάκια, πως δεν το άκουσε ποτέ και πως ποτέ δεν του ζητήθηκε έγκριση.

Τι αφορούσαν τα δεκάδες τηλεφωνήματα πριν και μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι;

Όλοι οι συγκατηγορούμενοι του Γιώργου Ρουπακιά το επίμαχο βράδυ έχουν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα. Η αλυσίδα των τηλεφωνημάτων, σύμφωνα με την δικογραφία, φαίνεται να έχει αφετηρία το τηλεφώνημα του Άγγου ενόσω είναι στην καφετέρια στον Ι. Καζαντζόγλου. Από εκεί και πέρα, δεκάδες τηλεφωνήματα πριν και μετά το έγκλημα έχουν καταγραφεί.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, αποσυνέδεσαν τις κλήσεις αυτές με τη συγκρότηση του Τάγματος Εφόδου και το έγκλημα, ισχυριζόμενοι πως τα επίμαχα τηλεφωνήματα ήταν για άλλες αιτίες από αυτές που τους αποδίδονται.

Ο Ι. Άγγος υποστηρίζει πως, πλην μίας κλήσης του στον Καζαντζόγλου, οι αλλεπάλληλες κλήσεις που έκανε και δέχθηκε είχαν να κάνουν με το ποδόσφαιρο, με την προετοιμασία για την ίδρυση Σωματείου στη Ζώνη Περάματος και άλλα θέματα. Ο Ι. Καζαντζόγλου, που φέρεται να ειδοποίησε τον Πατέλη για το Κοράλλι, υποστήριξε πως μιλούσε για τα τρικάκια, αλλά και για το ποδόσφαιρο με 6 τηλεφωνήματα στον Άγγο.

Οι Κορκοβίλης και Καλαρίτης μίλησαν τρεις φορές, καθώς ήθελε να τον συλλυπηθεί για την απώλεια του πατέρα του. Ο Αναστάσιος Μιχάλαρος μιλούσε με τον Ι. Άγγο για Σωματείο που ετοίμαζαν με την Χρυσή Αυγή στη Ζώνη Περάματος και με τον Λ. Τσαλίκη αφού έμαθε πως κάτι έγινε στην Τσαλδάρη, επειδή έμενε κοντά. Ο Τσαλίκης μίλησε με τον Μιχάλαρο για τον Ολυμπιακό. Ο Γ. Τσακανίκας μίλησε με τον Γ. Πατέλη, καθώς του έγραφε ομιλία για εκδήλωση. Ο Γιώργος Σταμπέλος πήρε κατά λάθος τον Ρουπακιά, θέλοντας να πάρει τον Γ. Πατέλη για να συνεννοηθούν για τα τρικάκια.

Ο Α. Αναδιώτης, για πρώτη φορά, είπε στο δικαστήριο πως το τηλεφώνημα με τον Άγγο ήταν επειδή του χρωστούσε λεφτά. Απαντώντας στην πρόεδρο γιατί δεν το είχε πει νωρίτερα, της απάντησε ότι δεν ήθελε να το μάθει ο πατέρας του. «Εδώ σας κατηγορούσαν για εγκληματική οργάνωση και εσείς φοβόσασταν μη μάθει ο πατέρας σας πως χρωστούσατε 250 ευρώ;» του είχε πει η πρόεδρος.

Ο Α. Χρυσαφίτης μιλούσε με συγκατηγορούμενούς του – σε ώρες πριν και μετά, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του εγκλήματος- επειδή ήταν κοινωνικός, ενώ μία ώρα μετά μίλησε με τον Γ. Πατέλη για τη διανομή τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ