Guardian: Υστερα από 9 χρόνια οι Ελληνες βουλευτές συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο

Guardian: Υστερα από 9 χρόνια οι Ελληνες βουλευτές συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το είχαν σε τίποτα να ανάψουν τσιγάρο μέσα στις εντυπωσιακές αίθουσες της αθηναϊκής βουλής. Τόσο διαδεδομένη ήταν η συνήθεια ώστε, συχνά, μια πυκνή ομίχλη από καπνό τσιγάρου αιωρούνταν πάνω από την καφετέρια του κτιρίου, λίγα μέτρα από την αίθουσα όπου κάποτε οι βουλευτές είχαν ψηφίσει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου των 300 εδρών», αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες μετά από την ημερομηνία εφαρμογής της απαγόρευσης, οι βουλευτές υποχρεούνται επιτέλους να συμμορφωθούν με αυτή», σημειώνει το άρθρο που φιλοξενείς επίσης  δηλώσεις του Δημήτρη Ταράντσα, εργαζόμενου επί 18 χρόνια στην καφετέρια της Βουλής. «Σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν αφού για πρώτη φορά, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος», λέει και προσθέτει  ότι μέχρι τη Δευτέρα, ακόμα και τα μεταλλικά τασάκια που βρίσκονται στο μοναδικό σημείο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα – τον προθάλαμο της καφετέριας – θα ανήκουν στα σκουπίδια της ιστορίας, καθώς ολόκληρο το κτίριο καθίσταται επισήμως «ζώνη μη καπνιστών».

«Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο ένθερμος αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει: Να εφαρμόσει την απαγόρευση που ο Γιώργος Παπανδρέου, ο εξίσου ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας προκάτοχός του, είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει, σχεδόν μία δεκαετία νωρίτερα. Καθώς το 27% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή στους σχετικούς πίνακες της Eurostat, παρότι το ποσοστό εμφανίζει φθίνουσα τάση», σχολιάζει το άρθρο.

Το άρθρο σημειώνει ότι ελάχιστα μέτρα υπήρξαν τόσο αμφιλεγόμενα  ή και ενδεικτικά της έμφυτης τάσης των Ελλήνων να αντιδρούν στην εξουσία, όσο οι επίσημες προσπάθειες να αποκόψουν το συγκεκριμένο έθνος από τον εθισμό του στη νικοτίνη. Από τον Παπανδρέου μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένας άλλος ηγέτης δεν έδωσε τόση έμφαση στην ανάγκη να περιοριστεί αυτή η επιβλαβής συνήθεια. σημειώνει ο Guardian,

«Ο Κυριάκος είναι φανατικός αντικαπνιστής. Κανείς δεν θέλει να εμφανίζεται δίπλα του «φουμάροντας».  Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αλλά και προσωπικό στοίχημα», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή του κόμματος.

Tο δημοσίευμα αναφέρεται σε πρακτικές που επικράτησαν στον αντικαπνιστικό τομέα  επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Σε πλήρη αντίθεση με τα άλλα μέτρα – κράτη της ΕΕ, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη από καπνιστές που δεν τους ένοιαζε καθόλου να καπνίζουν δημοσίως.Ο αντικομφορμισμός έφτασε σε άλλα επίπεδα, όταν ο Παύλος Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας καπνίζοντας διαδοχικά τσιγάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξοργίζοντας αξιωματούχους στις Βρυξέλλες».

Το άρθρο φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Παναγιώτη Μπεχράκη του πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος σημειώνει: «Για πρώτη φορά υπάρχει ένας πολιτικός που θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έχουμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το 76% των πολιτών είναι εξοργισμένο με τους νόμους που δεν εφαρμόζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή