Ξεκινούν έλεγχοι για το κάπνισμα

Ξεκινούν έλεγχοι για το κάπνισμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες  εντατικοποίησης των ελέγχων για την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος, αρχής γενομένης στα κτίρια που στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, έδωσε το υπουργείο Υγείας προς τις Περιφέρειες και τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Στη σχετική εγκύκλιο, που κοινοποιείται και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς (δημοτική αστυνομία, λιμενικές αρχές, Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), αφού επισημαίνεται εμμέσως η απουσία ελέγχων –όπως τονίζεται, τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα των ελέγχων εφαρμογής του αντικαπνιστικού, τα οποία υποχρεούνται οι Περιφέρειες να υποβάλουν στο υπουργείο, «είναι εξαιρετικά ανεπαρκή»–, ζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων με συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας, η οποία έχει ως εξής:

• Κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το κράτος, οργανισμοί και άλλα ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά.).

• Ολες οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας.

• Ολοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι παροχής εκπαίδευσης.

• Νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδότοποι.

• Κλειστοί χώροι διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

• Κλειστοί ή στεγασμένοι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας.

• Χώροι εργασίας, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αεροδρόμια, σταθμοί μεταφορικών μέσων, κυλικεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και Ι.Χ. αυτοκίνητα, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Το υπουργείο Υγείας ζητεί ενημέρωση και για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν οι Περιφέρειες για να καταστήσουν αποτελεσματικότερη την εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ ζητεί και από τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμός να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για την ορθότερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Την άποψη ότι η κοινωνία είναι ώριμη ώστε να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να αποδεχθεί τα μεγάλα οφέλη που αυτή παρέχει για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής-πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι απόδειξη αυτού είναι το γεγονός πως υπάρχουν πολλοί χώροι όπου ο νόμος εφαρμόζεται χωρίς καταστολή, όπως πολυκαταστήματα, τράπεζες, μετρό, λεωφορεία κ.ά., και επεσήμανε ότι τα σημεία όπου ο νόμος καταστρατηγείται είναι τα κρατικά κτίρια, όπως η Βουλή, τα υπουργεία, τα αστυνομικά τμήματα, τα δικαστικά μέγαρα, τα δημαρχεία, καθώς και οι χώροι ψυχαγωγίας.

Τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου χαιρετίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος χαρακτηρίζει το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα «υγειονομική βόμβα και μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας. Οπως αναφέρει, το 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα οφείλεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κάπνισμα, ποσοστό που είναι απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου.

«Παγκοσμίως, 7,1 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Και είναι, ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του», επισημαίνει ο ΠΙΣ, τονίζοντας ότι η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. αναφορικά με το ποσοστό των καπνιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή