Προς επικαιροποίηση οι παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ

Προς επικαιροποίηση οι παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, στην κατεύθυνση της καλύτερης πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. Αυτό αναφέρθηκε χθες, σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με συλλόγους ασθενών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρχει τακτική επικοινωνία των δύο πλευρών για την επίλυση θεμάτων που δημιουργούν προβλήματα στην επαφή των ασθενών με το σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθεί στο υπουργείο ειδικό γραφείο, το οποίο θα αναλάβει τη συλλογή και επεξεργασία των προτάσεων των εκπροσώπων των ασθενών.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης είχαν μια πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με συλλόγους ασθενών, από τους οποίους ενημερώθηκαν για ζητήματα που αφορούν την περίθαλψη και σε παροχές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ειδική αναφορά έγινε και στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να διευκολύνει την πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα, με τη διανομή τους είτε σε ιδιωτικό φαρμακείο στο οποίο επιθυμεί ο ασθενής, είτε απευθείας στο σπίτι του ασθενούς. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των ασθενών έθεσαν το θέμα της συμμετοχής τους σε οργανισμούς και φορείς του υπουργείου.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί προανήγγειλαν τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση του ΕΚΠΥ, ο οποίος –όπως είπαν– «τις περισσότερες φορές ταλαιπωρεί τους πολίτες», ενώ δεσμεύθηκαν να θέσουν σε διαπραγμάτευση με τους ασθενείς τις αλλαγές που θα επιχειρήσουν. «Με σεβασμό και προσήλωση θα σκύψουμε πάνω από τις μικρές και μεγάλες ανάγκες των ασθενών, υπηρετώντας με συνέπεια τη φιλοσοφία μας “πρώτα ο άνθρωπος”», δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Επισήμανε ότι η νέα ηγεσία θα ξεκινήσει με «μικρές νίκες σε μικρά πράγματα» και ζήτησε την υποστήριξη των συλλόγων, όταν έρθει η ώρα και για «τις πιο μεγάλες μάχες».

Οι εκπρόσωποι των ασθενών ήταν οι πρώτοι –από τους μη θεσμικούς φορείς της Υγείας– που επέλεξε να συναντήσει επισήμως η νέα ηγεσία του υπουργείου, για να δείξει ακριβώς ότι έχει επιλέξει «ανθρωποκεντρική προσέγγιση» στον χώρο της Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων σύλλογοι καρκινοπαθών (ΕΛΛΟΚ, ΚΕΦΙ, «Αλμα Ζωής», «Αγκαλιάζω»), οροθετικών («Θετική Φωνή»), ασθενών ήπατος («Προμηθέας»), με ρευματικά νοσήματα (ΕΛΕΑΝΑ, ΡΕΥΜΑΖΗΝ), με διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ΕΛΟΔΙ), με κυστική ίνωση (ΕΕΙΚ), με σπάνιες παθήσεις (ΠΕΣΠΑ), Θαλασσαιμικών (ΕΣΘΑ, ΠΑΣΠΑΜΑ), με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ), καθώς και η Ενωση Ασθενών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή