Συνδυασμός αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Συνδυασμός αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επισκεψιμότητα του Κήπου εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία. Σήμερα υπερβαίνει τα 100.000 άτομα τον χρόνο – 50.000 είναι μόνο οι μαθητές. Πολλοί έρχονται για να παρακολουθήσουν κάποια από τα συνολικά επτά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Εκτός αυτών που προορίζονται για τους μαθητές, υπάρχουν και άλλα, προσαρμοσμένα σε ενήλικες – φυσιολατρικοί σύλλογοι, ΚΑΠΗ, είναι μεταξύ εκείνων που τα προτιμούν. «Τους θερινούς μήνες συνεργαζόμαστε με ορισμένους δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν εδώ προγράμματα ημερήσιας απασχόλησης των παιδιών. Απ’ την άλλη, έρχεται κόσμος απλώς για χαλάρωση. Θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένη την περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη δασική αναψυχή – σημασία έχει να ενσταλάζεται η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον Κήπο αλλά και για τη φύση γενικότερα», λέει ο κ. Στέλιος Σούλιος, προϊστάμενος των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Κήπου.

«Ερχονται και ορισμένοι τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Μονή Δαφνίου δίπλα, επειδή είναι μνημείο της UNESCO και συμπεριλαμβάνεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Ωστόσο, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί αυτές οι επισκέψεις, δεν αποτελούμε “τουριστικό προορισμό” – παρόλο που υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης και σε άλλες γλώσσες. Παρακολουθούμε συστηματικά τις κριτικές. Ο Κήπος έχει πολύ καλή βαθμολογία, ίσως την υψηλότερη απ’ όλα τα πάρκα της χώρας: 4,7 με άριστα το 5 στο Google, με πάνω από 2.000 απόψεις να έχουν κατατεθεί. Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα περισσότερα θετικά σχόλια είναι σχετικά με την καθαριότητα του χώρου», παρατηρεί ο ίδιος.

Η υψηλή επισκεψιμότητα συνεπάγεται και προβλήματα; «Ελάχιστα. Ο λόγος; Καταβάλλουμε προσπάθεια να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός λειτουργίας του χώρου, ο οποίος προβλέπει τις επιτρεπτές και μη χρήσεις. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπονται σκυλιά, ακόμη κι αν συνοδεύονται. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους χώρους δασικής αναψυχής στην Ελλάδα. Και εγώ είμαι ζωόφιλος, έχω σκύλο. Σκεφτείτε όμως σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής να κάνουν βόλτα τον σκύλο τους 100 άτομα…».

Ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα παραβατικότητας. Οπως λέει ο κ. Σούλιος, «Ο χώρος, αν και τεράστιος, είναι φυλασσόμενος. Δεν έχουμε βρει ποτέ σύριγγα… Λειτουργεί μέχρι τη δύση του ηλίου ενώ, αφού κλείσουν οι πύλες, δεν υπάρχει φωτισμός, πράγμα σημαντικό. Επιπλέον, η παρουσία φύλακα είναι διαρκής, μένει μόνιμα εδώ, είναι το σπίτι του. Στην περίοδο πυρασφάλειας, έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα φύλαξης, το οποίο αποτελείται από εμάς αλλά και εθελοντές, σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο. Εκτός ενός οχήματος της Πυροσβεστικής, έχουμε και δύο δικά μας με περιπολίες συνεχείς. Ευτυχώς, δεν έχουμε τέτοια θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή