Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για επιθέσεις

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για επιθέσεις

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μερική επιφυλακή βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης η Ελληνική Αστυνομία εξαιτίας των αντιδράσεων που ενδέχεται να προκαλέσει η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα. Στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκφράζουν σχετική ανησυχία για το ενδεχόμενο ομάδες αναρχικών να προχωρήσουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών ή βανδαλισμούς στο κέντρο της πόλης ως πράξη διαμαρτυρίας. Ενδεικτικό του προβληματισμού είναι ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Λευτέρη Οικονόμου. Συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων σε αστυνομικούς και δικαστικούς στόχους.

Τι σημαίνει αυτό; Δόθηκαν οδηγίες στους διοικητές των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών να απομακρύνουν από την πρόσοψη των κτιρίων τυχόν παρκαρισμένα αυτοκίνητα προκειμένου, σε περίπτωση καταδρομικής επίθεσης με βόμβες μολότοφ, να μην υπάρχει «καύσιμος ύλη». Ακόμα δόθηκαν οδηγίες να τοποθετηθούν παρατηρητές περιμετρικά των τμημάτων, ούτως ώστε να εντοπίσουν άμεσα κινήσεις υπόπτων, ενώ δόθηκε εντολή στους δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. και στα πληρώματα περιπολικών της Αμεσης Δράσης να πυκνώσουν τις περιπολίες τους γύρω από αστυνομικές υπηρεσίες και δικαστήρια, όπως το Εφετείο και η πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνιζαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας δεν «μεταδίδουν» εικόνα γενικευμένης αναταραχής στις τάξεις των αναρχικών, πιθανόν και λόγω της χρονικής συγκυρίας και της απουσίας μερίδας αυτών σε καλοκαιρινές διακοπές. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοφιλή ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου Athens Indymedia οι πρόσφατες αναρτήσεις αφορούν όχι τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, αλλά την απόπειρα «εμπορευματοποίησης του ελεύθερου κάμπινγκ στη Γαύδο».

Την ίδια ώρα, πάντως, σχετική ανησυχία επικρατεί και στις λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Χθες δόθηκαν οδηγίες σε αστυνομικούς που μετέχουν στη φύλαξη στόχων να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, και πρόσθετα μέτρα αυτοπροστασίας. Τις εξελίξεις παρακολουθούν και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο όχι τόσο μιας οργανωμένης τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά μιας αυθόρμητης, βίαιης αντίδρασης. Σε αυτής της κατηγορίας ενέργειες έχει προχωρήσει στο παρελθόν η ομάδα «Επαναστατική Αυτοάμυνα» αναλαμβάνοντας την ευθύνη ένοπλων επιθέσεων κατά αστυνομικών και άλλων στόχων. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι η επίθεση με καλάσνικοφ σε αστυνομικούς των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2017, η επίθεση με καλάσνικοφ στην Πρεσβεία του Μεξικού στο Κολωνάκι τον Αύγουστο του 2016 και η επίθεση με χειροβομβίδα στην Πρεσβεία της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2016. Αν και ενέργειες με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν απαιτούν μεγάλη προεργασία, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Χθες το βράδυ, περίπου 350-400 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην οδό Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Το κάλεσμα σε συγκέντρωση απηύθυνε η «Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη» και το κείμενο που συνέταξε ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Μεικτού Εφετείου Λαμίας για τον Κορκονέα αποτελεί πρόκληση. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού που οδήγησε στην καταδίκη-χάδι σε δεκατρία χρόνια του δολοφόνου αστυνομικού, όπως επίσης και η αθώωση του συνεργού του Σαραλιώτη, δεν προσβάλλουν μόνο τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στέλνουν το μήνυμα στους εκκολαπτόμενους Κορκονέες ότι μπορούν να δολοφονούν με τα υπηρεσιακά όπλα και να πέφτουν στα μαλακά».

Λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα στενά των Εξαρχείων, στις οδούς Ιπποκράτους, Εμμανουήλ Μπενάκη, Σπύρου Τρικούπη και Μπενάκη, ενώ ένα μέρος αυτών –περίπου 100 άτομα– κινήθηκε μέσω της οδού Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια.

Στα έκτακτα αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί ενόψει της κινητοποίησης συμμετείχαν διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) όχι μόνον από την Αττική, αλλά και από την περιφέρεια, προκειμένου η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση επεισοδίων να είναι άμεση.

Δεν είχε σημειωθεί ένταση μέχρι τις 10.20 μ.μ., όταν ομάδα τριάντα ατόμων πλησίασε διμοιρία των ΜΑΤ επί της Χαριλάου Τρικούπη ρίχνοντας μολότοφ και φωτοβολίδες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις την απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή