H αυστηρή στάση της Fed εκτόξευσε το δολάριο σε υψηλό διετίας

H αυστηρή στάση της Fed εκτόξευσε το δολάριο σε υψηλό διετίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δολάριο εκτοξεύθηκε χθες στο υψηλό της τελευταίας διετίας έναντι των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και κυρίως τις δηλώσεις του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν προμηνύεται ένας παρατεταμένος κύκλος μειώσεων στο κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας. Τους κραδασμούς από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος απορρόφησε το ευρώ, που υποχώρησε κάτω από 1,11 δολ., στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017. Η στερλίνα διολίσθησε στο ναδίρ 30μήνου, φλερτάροντας με το 1,21 δολ.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2% και 2,25% για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία, ήταν αναμενόμενη από τη Γουόλ Στριτ και τον υπόλοιπο κόσμο. Ομως, ο Πάουελ υποβάθμισε την προοπτική ανάλογων κινήσεων από τη Fed, χαρακτηρίζοντας τη μείωση αυτή ως «δικλίδα ασφαλείας» για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου Ουάσιγκτον – Πεκίνου, τις αλυσιδωτές αντιδράσεις από την επιβράδυνση της Ευρώπης και της Κίνας, αλλά και τις πεισματικά χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις. «Οι αγορές θεώρησαν πως η επικοινωνιακή γραμμή της Fed ήταν λίγο αυστηρότερη απ’ όσο αναμενόταν και έτσι απέκλεισαν περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ντέιβιντ Μίλεκερ, υψηλόβαθμος οικονομικός σύμβουλος στη Union Investment.

Ο δείκτης δολαρίου –ο οποίος μετρά την ισοτιμία του έναντι του ευρώ, του γιεν, της στερλίνας, του δολαρίου Καναδά, της σουηδικής κορώνας και του ελβετικού φράγκου– έφθασε τις 98,68 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2019.

Μαζί με το δολάριο, ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι αποδόσεις των αμερικανικών αλλά και των ευρωπαϊκών ομολόγων, που όλο τον προηγούμενο καιρό κινούνταν πτωτικά με το αφήγημα πως ξεκινά μια νέα εποχή χαλαρής νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Fed φαίνεται πως προσπαθεί να θωρακίσει την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου από μια σειρά κινδύνων, χωρίς όμως να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική όταν, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Με άλλα λόγια, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, η Fed προσπαθεί να τονώσει την εμπιστοσύνη, αλλά να μην εξαντλήσει τον οπλοστάσιό της σε περίπτωση που χρειαστεί σε μια οικονομική κρίση», σχολιάζει ο Νικ Μαρούτσος, ένας από τους επικεφαλής στο διεθνές τμήμα ομολόγων της Janus Henderson.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή