Κηδεύεται σήμερα ο Τάκης Αναστόπουλος

Κηδεύεται σήμερα ο Τάκης Αναστόπουλος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχασε προ ημερών τη μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου και κηδεύεται σήμερα στην Αθήνα ο Παναγιώτης (Τάκης) Αναστόπουλος, πρώην διευθυντής της Επιτροπής της Ε.Ε., με ευθύνη τις σχέσεις της με το ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια, στενός συνεργάτης της Αννας Διαμαντοπούλου και από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ.

Γεννημένος το 1948 στην Καλαμάτα –με την οποία διατήρησε στενούς δεσμούς έως το τέλος–, ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ανήκε στην πρώτη γενιά των κοινοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι σταδιοδρόμησαν στις Βρυξέλλες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνέβαλαν αποφασιστικά στην πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα της ενωμένης Ευρώπης.

Μέλος της ομάδας των νέων Ελλήνων επιστημόνων που είχαν σπουδάσει ευρωπαϊκό δίκαιο και θεσμούς, συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (1977-1981). Πέτυχε στον εισαγωγικό διαγωνισμό του 1982 και έκτοτε υπηρέτησε σε πολλές γενικές διευθύνσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γενικής Γραμματείας της.

Εξαιρετικά ευγενής και γι’ αυτό αγαπητός στους συναδέλφους του, βοήθησε πολλούς νεότερους Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι σταδιοδρόμησαν στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή ακολούθησαν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συνεπής σοσιαλδημοκράτης, αφιέρωσε, μετά τη συνταξιοδότησή του, τις δυνάμεις του στη δημιουργία ενός νέου φορέα του δημοκρατικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ο οποίος θα μπορούσε να διεκδικήσει τη συνέχεια της «Δημοκρατικής Παράταξης». Είχε, έτσι, την ευθύνη για τη συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογή για την ανάδειξη του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, το φθινόπωρο του 2017.

Προσωπικότητα με πλατιά μόρφωση και ουμανιστική κουλτούρα, συμμετείχε επιπλέον ενεργά, με τη σύζυγό του Λουίζα, σε πολλές κινήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως το «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου. Αφησε πίσω του δύο παιδιά και τρία εγγόνια και προπάντων την ανάμνηση ενός ζωντανού ανθρώπου και έντιμου επαγγελματία, στην καλύτερη παράδοση των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που διαπρέπουν σε διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή