Οι Αθηναίοι φεύγουν, ο καύσωνας τελειώνει

Οι Αθηναίοι φεύγουν, ο καύσωνας τελειώνει

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησε για πολλούς Αθηναίους, που με αεροπλάνα και βαπόρια εγκαταλείπουν από χθες το κλεινόν άστυ. Σε αριθμούς, η μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού, που αναμένεται να κορυφωθεί στις 12 και 13 Αυγούστου, παραμονές της μεγάλης αργίας, «μεταφράζεται» σε 29 πλοία που θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά, 15 από τη Ραφήνα και 48 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν αναχωρήσει από τον Πειραιά 30.353 ταξιδιώτες με 5.145 οχήματα σε 26 ακτοπλοϊκά δρομολόγια, από τη Ραφήνα πραγματοποιήθηκαν 14 απόπλοι και αναχώρησαν 8.015 επιβάτες με 1.617 οχήματα, ενώ από το λιμάνι του Λαυρίου εκτελέστηκαν πέντε απόπλοι και αναχώρησαν 1.812 επιβάτες με 507 οχήματα. Λόγω της εξαιρετικά αυξημένης κίνησης, οι Αρχές συστήνουν στους ενδιαφερομένους να ξεκινούν μιάμιση με δύο ώρες πιο νωρίς τη διαδρομή τους προς τις πύλες αναχώρησης, δεδομένου άλλωστε ότι στο παραλιακό μέτωπο συνεχίζονται εκτεταμένες εργασίες οδοποιίας. Ενδεικτικό του αδιαχώρητου που επικράτησε χθες το πρωί στον Πειραιά είναι ότι ο λιμενάρχης αποφάσισε να δώσει δεκάλεπτη παράταση σε απόπλου πλοίου, προκείμενου να προλάβουν όλοι οι επιβάτες να επιβιβαστούν.

Στο μεταξύ, η χώρα έχει μετατραπεί σε «καμίνι» από το εν εξελίξει κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, χθες η θερμοκρασία αναμενόταν να αγγίξει στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς. Σήμερα, δε, η θερμοκρασία θα σημειώσει ρεκόρ, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα πανελλαδικώς, ενώ στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Ανατολική Πελοπόννησο θα φθάσει στους 40 με 41, και πιθανώς στη Θεσσαλία στους 42 ή 43 βαθμούς Κελσίου.

Πτώση από το βράδυ

Το καλό νέο, ωστόσο, είναι ότι ο καύσωνας μας αφήνει από το βράδυ. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μάλιστα, απόψε θα σημειωθούν ακόμα και έντονες καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα. Στο δε Ιόνιο, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Η πραγματική ανακούφιση, πάντως, έρχεται αύριο, με πτώση της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς.

Εως τότε, ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί να αποφεύγουμε τον ήλιο, να ντυνόμαστε με λεπτά, ευρύχωρα, ανοικτόχρωμα και βαμβακερά ρούχα, καθώς και να τρώμε πολλά μικρά γεύματα και να κρατούμε «αποστάσεις» από το αλκοόλ. Για όσους δεν θα εγκαταλείψουν την Αθήνα, συστήνεται αποφυγή του κέντρου, με την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή