Εφημερία μέρα παρά μέρα στα νοσοκομεία ΕΣΥ

Εφημερία μέρα παρά μέρα στα νοσοκομεία ΕΣΥ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «δράμα του καλοκαιριού» με τις πολύ αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες λόγω του τουρισμού και οι οποίες αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ζουν για άλλη μία χρονιά οι μονάδες υγείας της Περιφέρειας. Οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων για σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και μη προσωπικού προς το υπουργείο Υγείας και τα αιτήματα για άμεση ενίσχυση με προσωπικό έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Στο νοσοκομείο Ζακύνθου, το ορθοπεδικό τμήμα έχει μείνει με δύο ορθοπεδικούς, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν την καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τα τακτικά ορθοπεδικά ιατρεία. Οπως αναφέρουν οι εναπομείναντες ορθοπεδικοί, σε επιστολή που απέστειλαν στα μέσα της εβδομάδας στη διοίκηση του νοσοκομείου, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο), στο νοσοκομείο έγιναν 91 εισαγωγές στην κλινική, στα επείγοντα πέρασαν περισσότεροι από 1.650 ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα, σε πολλά εκ των οποίων τοποθετήθηκε με ακινητοποίηση γύψος, ενώ στα τακτικά ορθοπεδικά ιατρεία εξετάστηκαν πάνω από 150 ασθενείς, χωρίς τη βοήθεια μάλιστα νοσηλεύτριας, η οποία θα διαχειριζόταν την ομαλή ροή των περιστατικών. Οι γιατροί ζητούν την άμεση προσωρινή μετακίνηση ορθοπεδικού γιατρού από άλλο νοσοκομείο της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες και την άμεση παρουσία για τις πρωινές ώρες αγροτικού γιατρού.

Αντίστοιχο πρόβλημα και στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου, η οποία αυτόν τον μήνα θα καλυφθεί σε όλα τα επίπεδα (εφημερίες, νοσηλεία, εξωτερικά ιατρεία) από έναν επιμελητή Β΄ και μία διευθύντρια ΕΣΥ. Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν με επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το νοσοκομείο Καλαμάτας παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών σε χειρουργική, παθολογική, καρδιολογική και παιδιατρική κλινική, ενώ το νοσοκομείο Χαλκίδας υπολειτουργεί με ελάχιστους γενικούς γιατρούς από όμορες περιοχές.

Στο πρόβλημα υποστελέχωσης προστίθεται και αυτό της υποχρηματοδότησης. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, το νοσοκομείο Καρπενησίου έμεινε χωρίς πετρέλαιο, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα οι κλινικές και τα χειρουργεία να μείνουν χωρίς ζεστό νερό. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, τα περιστατικά που χρειάζονται ζεστό νερό καλύπτονται με «παραδοσιακό τρόπο» (σ.σ. ζεσταίνεται με κατσαρόλες). Την περασμένη Τετάρτη, η διοικητική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δώρισε 600 λίτρα πετρέλαιο και λύθηκε προσωρινά το πρόβλημα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών καταγραφή των βασικών προβλημάτων των νοσοκομείων ευθύνης τους, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα δε της υποστελέχωσης έθιξαν στον υπουργό Βασίλη Κικίλια και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σε πρόσφατη συνάντηση. Σύμφωνα με αυτούς, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 45.000, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων λιγόστεψε κατά 25.000 τα τελευταία χρόνια των μνημονίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή