Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Κορκονέα

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Κορκονέα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντανακλαστικά της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησαν η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία οδήγησε στην αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, και οι συνακόλουθες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε, χθες, να της αποσταλεί αντίγραφο της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, μόλις αυτή καθαρογραφεί. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να μελετηθεί αρμοδίως ο σχετικός φάκελος και να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης ή όχι. Εφόσον η εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου αποφασίσει να προχωρήσει σε αναίρεση, τότε η δίκη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, έκρινε με απόφασή του ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό. Η συγκεκριμένη παράμετρος της απόφασης είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών. Καθώς ο καταδικασθείς είχε ήδη βρεθεί στη φυλακή για διάστημα 11 ετών, προέκυψε η δυνατότητα άμεσης αποφυλάκισής του. Με την ίδια απόφαση κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο επίσης πρώην ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης. Ο τελευταίος τις προηγούμενες ημέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επιστροφή του στην αστυνομία. Και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εφόσον δεν ασκηθεί αναίρεση από τον Αρειο Πάγο στην αθωωτική απόφαση και αυτή καταστεί αμετάκλητη, τότε έχει δικαίωμα επιστροφής στο Σώμα.

Η χθεσινή κίνηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έρχεται έπειτα από ισχυρές αντιδράσεις και μεγάλο θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Λαμίας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα αποφυλάκισης στον Κορκονέα. Ετσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θέση που θα λάβει το ανώτατο δικαστήριο, καθώς η υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου είναι μία από τις πλέον πολύκροτες και η πρόσφατη δικαστική εξέλιξη προκάλεσε, εκτός από τις πολύπλευρες αντιδράσεις, και πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή