Συλλήψεις για λαθραίο καπνό

Συλλήψεις για λαθραίο καπνό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Βούλγαρος υπήκοος, διαχειριστής εταιρείας με έδρα τον Πειραιά, ενδέχεται να οδηγήσει τους αστυνομικούς στα ίχνη των «εγκεφάλων» του κυκλώματος διακίνησης λαθραίου καπνού, που έφερε στο φως έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι τρεις αποθήκες που η σπείρα είχε υπό τον έλεγχό της στην Ελευσίνα, το Κάστρο Βοιωτίας και την Αταλάντη ήταν μισθωμένες από την εταιρεία στον Πειραιά. Οι δραστηριότητές της βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, χωρίς να αποκλείεται να πρόκειται για εταιρεία-σφραγίδα.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες ότι στη μία από τις αποθήκες υπήρχαν ναρκωτικά. Αστυνομικοί έθεσαν τον χώρο υπό παρακολούθηση και κατέγραψαν ποια πρόσωπα τον επισκέπτονταν, όπως επίσης και τα δρομολόγια αυτών. Η έφοδος στα συνολικά τρία κρησφύγετα που διατηρούσαν, έγινε την 31η Ιουλίου με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Συνελήφθησαν δέκα μέλη της σπείρας, όλοι τους ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι 8 απ’ αυτούς ήταν εργάτες και εντοπίστηκαν στην αποθήκη της Αταλάντης. Οι άλλοι δύο ήταν πιο ψηλά στην ιεραρχία της σπείρας και είχαν ρόλο επιτηρητών «τσιλιαδόρων» στις τρεις αποθήκες. Για συμμετοχή στην υπόθεση κατηγορούνται ακόμα τέσσερα άτομα. Πρόκειται για τρεις Ελληνες που ταξινομούσαν τα αυτοκίνητα και φορτηγά του κυκλώματος και τον Βούλγαρο εκμισθωτή των αποθηκών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δύο από τους συλληφθέντες είχαν και στο παρελθόν κατηγορηθεί για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και ένας για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών.

Τι κατασχέθηκε

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν 128 τόνοι κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού καθώς επίσης και δύο μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του «χύμα» καπνού: ένα στεγνωτήριο και ένας αλεστήρας. Αντίθετα με άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν, δεν εντοπίστηκαν παρά ελάχιστα πακέτα με λαθραία τσιγάρα. «Οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, από την καταμέτρηση μόνο του κατεργασμένου καπνού και των παρασκευασμένων τσιγάρων, ξεπερνούν τα 5.500.000 ευρώ», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Πέτρος Τζεφέρης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν τρία φορτηγά διεθνών μεταφορών, 6 επικαθήμενα, 3 αυτοκίνητα και 6 ανυψωτικά μηχανήματα. Πρόθεση των συλληφθέντων ήταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να διαθέσουν τον λαθραίο καπνό όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.

Πάντως, οι αστυνομικοί αναζητούν και άλλο αποθηκευτικό χώρο, στον οποίο γινόταν η συσκευασία του «χύμα» καπνού.

Στις 15 Ιουλίου αποθήκη με λαθραία τσιγάρα είχαν εντοπίσει στο Σχηματάρι Βοιωτίας στελέχη του ΣΔΟΕ. Είχαν κατασχεθεί πάνω από 50.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της εταιρείας KPMG, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Την περίοδο 2017-2018 οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν πάνω από 10 παράνομα καπνεργοστάσια, τα περισσότερα στην Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή