«Ζωντανεύει» το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

«Ζωντανεύει» το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσιάστηκε η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου» στη Σητεία της Κρήτης. Η έκθεση φιλοξενείται από το περασμένο Σάββατο και έως τις 28 Αυγούστου στο Ρέθυμνο, στο «Σπίτι Πολιτισμού».

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη για επισκέπτες όλων των ηλικιών με την περιήγηση στον χώρο να πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο της κάθε ομάδας, με στόχο να μεταφέρει όλους τους επισκέπτες νοερά σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης.

«Η παρουσίαση της έκθεσης στη Σητεία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο προβολής του Απολιθωμένου Δάσους και γενικότερα της Λέσβου. Στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ώστε να προβάλει με ένα μοναδικό τρόπο τις ομορφιές και τη μοναδικότητα των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου», λέει στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν. Περιλαμβάνουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων.

Πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Οι «Μνήμες Γαίας» υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Γεωτουρισμός στα νησιωτικά γεωπάρκα» με ακρωνύμιο «GEO – IN», του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Γενικότερα «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου – περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, «βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε αλλά και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας», προσθέτει ο κ. Ζούρος. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν τη νεότερη κατηγορία αναγνώρισης περιοχών από την UNESCO. Το νέο πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» εγκρίθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015. Στο νέο πρόγραμμά της η UNESCO καθιέρωσε την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά με διεθνή αναγνώριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή