Αρχειοθετήθηκε η δικογραφία και για Σαμαρά

Αρχειοθετήθηκε η δικογραφία και για Σαμαρά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο ετέθη, χθες, η δικογραφία για την υπόθεση Novartis κατά το μέρος που αφορά τον κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς έπειτα από δύο και πλέον χρόνια από τη στιγμή που είχε φτάσει στη Βουλή, δεν προέκυψε απολύτως τίποτα από όσα οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού.

Η χθεσινή εξέλιξη έρχεται να αποδυναμώσει έτι περαιτέρω το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι συνάδελφοί της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης αναμένεται να αποφασίσουν και για τα άλλα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ο φάκελος παραμένει ανοιχτός.

Ενδεικτικό είναι ότι σε δηλώσεις τους τόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μίλησαν για σκευωρία. «Η γελοία σκευωρία αρχειοθετήθηκε σήμερα και τυπικά. Με μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα όμως αρχίζει η διερεύνηση του πραγματικού, σοβαρού και σκοτεινού σκανδάλου της υπόθεσης Νοvartis», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η χθεσινή εξέλιξη «δείχνει ότι μπαίνει στο αρχείο η σκευωρία εκείνων που νόμιζαν πως ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο» και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την υπόθεση στην ουσία της βρίσκεται ήδη στη Δικαιοσύνη. Επομένως, περιμένουμε την πρόοδο σε επίπεδο Δικαιοσύνης και δεν χρειάζεται να τοποθετηθούμε σήμερα παραπάνω». «Τώρα που καταρρέει η σκευωρία, φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, θα ψάξουμε να δούμε και ποιοι την έστησαν», είπε από την πλευρά του στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης.

Η αρχειοθέτηση έγινε με πράξη της κ. Τουλουπάκη, καθώς στο πλαίσιο της ανάκρισης δεν προέκυψε η παραμικρή ένδειξη αξιόποινης πράξης από τον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή είχε αντιμετωπίσει με οργή την εμπλοκή του στην υπόθεση, κατέθεσε μηνύσεις κατά όλων εκείνων που μετείχαν στην ενοχοποίησή του χωρίς στοιχεία και έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι αποφασισμένος η έρευνα να φθάσει ώς το τέλος και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ιθύνοντες της ενοχοποίησής του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς είναι το έκτο, κατά σειράν, πολιτικό πρόσωπο για το οποίο αρχειοθετείται η συνταχθείσα εις βάρος του δικογραφία. Είχε προηγηθεί στις 9 Απριλίου η αρχειοθέτηση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην υπουργούς Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά. Παραμένει ανοικτή ακόμη –σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα– για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη και τον επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημ. Αβραμόπουλο. Σε εξηγήσεις έχει κληθεί εξάλλου ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να έχουν προκύψει στοιχεία για χρηματισμό ή για άλλες ενέργειες ούτε για αυτόν. Από τη στιγμή που η Εισαγγελία Διαφθοράς εκδώσει απαλλακτική διάταξη, ο φάκελος κλείνει οριστικά και αμετάκλητα και δεν προβλέπεται καμία διαδικασία δικαστικού επανελέγχου της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή