ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ενίσχυσε το πρόγραμμα Ανοιχτών Σχολείων

i-presveia-ton-ipa-enischyse-to-programma-anoichton-scholeion-2331780

Κάθε χρόνο που περνάει, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αγκαλιάζουν τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων – και αυτά με τη σειρά τους λες και «ανοίγουν» όλο και περισσότερο στην κοινωνία. Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται το 2015, με ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συντονιστή το Athens Partnership. Ο στόχος ήταν να χρησιμοποιούνται τα σχολικά κτίρια τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ηταν η απάντηση σε ένα πάγιο αίτημα των σχολικών κοινοτήτων –να χρησιμοποιούν τα σχολικά κτίρια μετά το πέρας των πρωινών μαθημάτων–, με τη διαφορά ότι μέσω του Δήμου Αθηναίων αυτό άρχισε να γίνεται με έναν συντονισμένο και ασφαλή τρόπο: πλαίσιο λειτουργίας, φύλαξη, καθαριότητα, αστική ευθύνη, κάλυψη λειτουργικών εξόδων και ζημιών κ.λπ.

Το φετινό καλοκαίρι, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με γνώμονα τα παιδιά που δεν θα πάνε διακοπές και είχε την πολύτιμη στήριξη και της αμερικανικής πρεσβείας. Ειδικότερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ενίσχυσε δύο επιμέρους προγράμματα, το «Σχολείο αλλιώς» του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου που ταξιδεύει με τις συλλογές του στα δημοτικά σχολεία δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών στη γειτονιά τους και να βιώσουν τη χαρά της ανακάλυψης και της συνεργασίας μέσα από παιχνίδι, κατασκευές, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, εικαστικά κ.λπ., αλλά και το Εργαστήριο Δημιουργίας Ιστοριών με 3D Animation με χρήση του δωρεάν εκπαιδευτικού λογισμικού Alice της Oracle και στόχο οι συμμετέχοντες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό. Και τα δύο προγράμματα στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, με τις θέσεις να καλύπτονται ταχύτατα και να σχηματίζεται σειρά προτεραιότητας δεκάδων παιδιών.

Στα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων, που αναπτύσσονται σε 20 σχολικά συγκροτήματα στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, συμμετέχουν περισσότεροι από 30.000 πολίτες (μικροί και μεγάλοι), εμπλέκονται περισσότεροι από 150 οργανισμοί και φορείς, ενώ προσφέρονται πάνω από 500 δραστηριότητες εντελώς δωρεάν.