Η Αθήνα μέσα από τα μάτια 13 Αμερικανών φοιτητών του Κολούμπια

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια 13 Αμερικανών φοιτητών του Κολούμπια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, μια αθλήτρια της εθνικής ομάδας κολύμβησης της Κίνας, μια Ελληνοαμερικανίδα μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ξιφασκίας πάνε στα Εξάρχεια. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη φράση κάποιου ανεκδότου ή μιας παράξενης ιστορίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πρόκειται για τρεις από τους συνολικά 13 προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, που ήρθαν για ένα μήνα στην Αθήνα συμμετέχοντας στο Athens Curatorial Project και έμειναν στη γειτονιά. Το θερινό αυτό πρόγραμμα διοργανώνεται με τη φροντίδα του Δημήτρη Αντωνίου, λέκτορα Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού και αναπληρωτή διευθυντή του Stavros Niarchos Public Humanities Initiative στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και του Γιάννη Μυλωνόπουλου, διευθυντή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Μετράει ήδη τρία χρόνια ζωής και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι απευθύνεται σε φοιτητές διαφορετικών τμημάτων που έχουν όμως ενδιαφέρον για τις επιμελητικές σπουδές, θέλουν δηλαδή να σταδιοδρομήσουν στο πεδίο της τέχνης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, εκτός από τις υπόλοιπες δράσεις του, ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με μια έκθεση στην οποία οι φοιτητές συμμετέχουν τόσο ως εικαστικοί αλλά και ως επιμελητές που πρέπει να ασχοληθούν με όλα τα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια 13 Αμερικανών φοιτητών του Κολούμπια-1

Από αριστερά, Δ. Αντωνίου, Κ. Νικολάου. Π. Βλασσοπούλου, Σου Γιανγκ Κιμ, Γ. Μυλωνόπουλος και Χρ. Κουμιανάκη.

Να πώς εξηγεί τον χαρακτήρα του προγράμματος ο κ. Αντωνίου: «Με εξαίρεση κάποιες μικρές εκδρομές, το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, όπου μελετούμε θέματα ιστορίας και ανθρωπολογίας όσο και ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη, τη μουσειολογία και την επιμέλεια εκθέσεων. Οι περιηγήσεις μας σχεδιάζονται έτσι ώστε να διερευνούν σημαντικές στιγμές στην ιστορία της πόλης και του έθνους και συνάμα να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία εικαστικών έργων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μια ωραία έκθεση με τίτλο “Polykatoikia”. Φιλοξενήθηκε για ένα βράδυ στην γκαλερί «3 137» της Μαυρομιχάλη, μιας και τα παιδιά είχαν τη χρήσιμη καθοδήγηση των εικαστικών Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθης Κουμιανάκη και Κοσμά Νικολάου, που έχουν τον χώρο αυτό, καθώς και της ανεξάρτητης επιμελήτριας Εβίτα Τσοκάντα».

«Περιδιαβαίνοντας την πρωτεύουσα με 13 ενθουσιώδεις φοιτητές, αρχίζεις και εσύ ο ίδιος να βλέπεις πράγματα που δύσκολα παρατηρείς ως ντόπιος: εμπεδωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές, τη λειτουργία του εθνικισμού στο μικροεπίπεδο της καθημερινότητας, τον ενθουσιασμό των επισκεπτών με τα νόστιμα και πάμφθηνα φρούτα και λαχανικά των λαϊκών, τη σχέση των Αθηναίων με τα αδέσποτα ζώα. Καθώς οι φοιτητές παρατηρούν και συγκρίνουν την Αθήνα με τις πόλεις που μεγάλωσαν, αναπόφευκτα μαθαίνεις και εσύ χίλια δυο πράγματα. Αυτό το εγγενές στοιχείο της ανθρωπολογίας, η συγχρονική και διαχρονική σύγκριση είναι κάτι που χρειαζόμαστε τόσο σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης», υποστηρίζει ο κ. Αντωνίου, λέγοντας πως οι Αμερικανοί φοιτητές πέρασαν μια χαρά στα Εξάρχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή