ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνική πρωτιά στον τελικό διεθνούς διαγωνισμού της Microsoft

elliniki-protia-ston-teliko-diethnoys-diagonismoy-tis-microsoft-2331800

Μπορεί η γλώσσα των υπολογιστών, των εφαρμογών και των προγραμμάτων να είναι κοινή για όλους, αλλά όταν ο Αμερικανός παρουσιαστής του παγκόσμιου διαγωνισμού Microsoft Office Specialist κλήθηκε να ανακοινώσει το όνομα του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία Microsoft PowerPoint κόμπιασε ελαφρώς: «Kyriakos Chatziefthymiadis» είπε συλλαβιστά και το όνομα του 17χρονου Ελληνα μαθητή «γέμισε» το video wall του ξενοδοχείου Marriott Marquis στην Times Square της Νέας Υόρκης. Ο Κυριάκος πετάχτηκε από τη θέση του, αγκάλιασε τους φίλους και συμπαίκτες του και ανέβηκε συγκινημένος στη σκηνή. Ηταν απίστευτο, ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής!

«Δεν το περίμενα. Βγήκα με άγχος και δάκρυα από το δωμάτιο της εξέτασης, καθώς ήταν δύσκολα τα θέματα και παραλίγο να μείνω από χρόνο» είπε στην επίσημη συνέντευξη λίγο μετά την τελετή. «Υπήρξαν στιγμές που είχα πάρα πολύ άγχος για το εάν θα καταφέρω να βγάλω εις πέρας όλα τα θέματα στον απαιτούμενο χρόνο, αλλά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά μου νιώθω μια χαρά που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Αυτό το πρωτάθλημα άλλαξε τη ζωή μου σημαντικά. Η γνωριμία με άτομα από όλο τον κόσμο, το ταξίδι στις ΗΠΑ, το πάρτι, όλα αυτά είναι εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή ενός παιδιού και προτείνω σε όλους να το δοκιμάσουν».

Αλλα δύο «αστέρια»

Εκτός από τον Κυριάκο Χατζηευθυμιάδη, στον διαγωνισμό διέπρεψαν και τα άλλα δύο μέλη της ελληνικής ομάδας: ο 15χρονος Χρήστος Κιοφτετζής από την Καβάλα κατέλαβε την 9η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στο Microsoft Excel και την 1η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη, ενώ ο 13χρονος Νίκος Σκιαδάς από τη Σπάρτη κατέλαβε την 7η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Microsoft Excel Word.

Στο 18ο έτος του, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προσείλκυσε περισσότερους από 850.000 μαθητές από 119 χώρες. Οι μαθητές, ηλικίας 13 έως 22 ετών, συναγωνίστηκαν με τους συμμαθητές τους σε περιφερειακούς διαγωνισμούς πάνω στις δεξιότητές τους στο Microsoft Word, στο Excel και στο PowerPoint, με τους καλύτερους να προκρίνονται στον τελικό διαγωνισμό της Νέας Υόρκης, στις 28-31 Ιουλίου. Στους περιφερειακούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στις αρχές καλοκαιριού στην Ελλάδα, οι τρεις Ελληνες μαθητές κατέλαβαν όλοι την 1η θέση, ο καθένας στην κατηγορία όπου διαγωνίζονταν, εξασφαλίζοντας έτσι το «εισιτήριο» για τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Εκεί συναντήθηκαν συνολικά 155 μαθητές από 50 χώρες.

Οι νικητές του Microsoft Office Specialist World Championship για το 2019 ανακοινώθηκαν από τη Certiport, τον πάροχο εξετάσεων πιστοποίησης πληροφορικής. Ο Κυριάκος μόλις τελείωσε τη Β΄ Λυκείου στο Ψυχικό, προετοιμάστηκε από το εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο Techno Agia Paraskevi HelpU και συμμετείχε στο πρωτάθλημα με τη χορηγία του συνεργάτη της Certiport στην Ελλάδα ACTA – Τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Νικόλαος Σκιαδάς, 13 ετών, προετοιμάστηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Σπάρτης και ο Χρήστος Κιοφτετζής από το ExpertIn Καβάλας.

Στον τελικό γύρο, οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε ειδικές project-based εξετάσεις για να καταδείξουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν προηγμένα χαρακτηριστικά και στην περίπτωση της κατηγορίας PowerPoint, να δημιουργούν παρουσιάσεις στην εφαρμογή. Οι νικητές της πρώτης θέσης έλαβαν το χρηματικό έπαθλο των 7.000 δολαρίων.