Ο αγώνας δύο ετών για την κατασκευή πισίνας αποκατάστασης

Ο αγώνας δύο ετών για την κατασκευή πισίνας αποκατάστασης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως, βρέθηκαν κάποιοι να… διαμαρτυρηθούν. «Οχι, δεν είναι “το πρώτο δημόσιο ειδικό σχολείο με πισίνα”» έγραψαν προς γνώσιν και συμμόρφωσιν όσων είχαν σπεύσει να συγχαρούν τον διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς Γιάννη Κακουλίδη για την κατασκευή πισίνας αποκατάστασης στο προαύλιο του σχολείου. «Μόλις, πάνω στη χαρά μας, ανεβάσαμε φωτογραφίες στο Facebook από την πισίνα μας, υπήρξαν κάποιοι που μας διόρθωσαν ότι δεν είμαστε οι πρώτοι, αλλά ότι υπάρχουν άλλα δύο ειδικά σχολεία με πισίνα αποκατάστασης στη χώρα, ένα στον Αγιο Δημήτριο στην Αθήνα και ένα στις Σέρρες», είπε ο κ. Κακουλίδης στην «Κ». «Είναι αλήθεια, όμως, αυτές τις πισίνες τις κατασκεύασε το κράτος. Η δική μας προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μας και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από χορηγίες», προσέθεσε.

Τον βρήκαμε –πού αλλού;– δίπλα στην πισίνα. Το σχολείο παραμένει κλειστό, αλλά οι χώροι του χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς, «βηματίΖΩ». «Αυτή τη στιγμή τέσσερα παιδάκια κάνουν μάθημα στο νερό με ειδικό γυμναστή και είμαστε κι εμείς εδώ», λέει με έκδηλη τη χαρά για αυτό το επίτευγμα.

Δύο χρόνια διήρκεσε η όλη προσπάθεια. Από τη στιγμή που προέκυψε η ιδέα μέχρι που γέμισε νερό η πισίνα, στις 4 Ιουλίου 2019. «Το 2017 είχαμε συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης του δήμου», θυμάται ο κ. Κακουλίδης. «Βρεθήκαμε στην πισίνα και κατέβασα ένα τετραπληγικό αγόρι στο νερό. Είχα τα μάτια μου δεκατέσσερα μη συμβεί το οτιδήποτε, όμως το παιδί άρχισε να κολυμπά! Εγώ φοβόμουν μην πνιγεί, αλλά αυτός κουνούσε τα πόδια του! Είναι γνωστό ότι η κολύμβηση και η ιπποθεραπεία είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά το έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια. Κάπως έτσι, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω και στο σχολείο μας πισίνα αποκατάστασης, με ειδική μπάρα να κατεβαίνει το αμαξίδιο, να το λύνουμε, και το παιδί να κολυμπάει».

Την ιδέα αγκάλιασαν αμέσως οι 20 εκπαιδευτικοί του σχολείου, αναπληρωτές οι περισσότεροι, όλων των ειδικοτήτων (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι κ.λπ.). «Στην αρχή συναντήσαμε κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά σιγά σιγά λάβαμε τις απαραίτητες άδειες από τον δήμο και την πολεοδομία και η πισίνα αποκατάστασης άρχισε να κατασκευάζεται». Το κόστος ανήλθε στις 19.000 ευρώ και καλύφθηκε από χορηγίες και εκδηλώσεις. Η αρχή έγινε το 2017 από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ακολούθησαν χορευτικές εκδηλώσεις, στις οποίες συγκεντρώθηκε σημαντικό ποσό. Ωστόσο, δεν θα είχε ολοκληρωθεί το έργο χωρίς τις συγκινητικές δωρεές από τους πολίτες του Κιλκίς. «Ολοι οι συνάδελφοι ήμασταν πλάι πλάι στις εκδηλώσεις αυτές με στόχο την πισίνα μας».

Την πισίνα θα χρησιμοποιούν από τον Σεπτέμβριο τα 24 παιδάκια του Δημοτικού και τα 8 του Νηπιαγωγείου που συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Είναι το μόνο δημόσιο ειδικό Δημοτικό στην ευρύτερη περιοχή, όπου καθημερινά φτάνουν παιδιά από έως και 45 χλμ. μακριά. Ανάμεσα στους μαθητές είναι παιδιά με βαριάς μορφής αυτισμό, σύνδρομο Ντάουν, τετραπληγίες, νοητική υστέρηση κ.ά.

Η πισίνα είναι ειδική για τις ανάγκες της θεραπείας αποκατάστασης. Εχει βάθος έως 1,20 μ., μήκος 11 μ. και πλάτος 4,5 μ. Τις επόμενες ημέρες, θα τοποθετηθεί μόνιμο στέγαστρο ώστε οι καιρικές συνθήκες να μην επηρεάζουν το μάθημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή