Προσιτή η κούρσα από αεροδρόμιο για Σύνταγμα

Προσιτή η κούρσα από αεροδρόμιο για Σύνταγμα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση πολυτελείας αποτελεί η μετακίνηση από το αεροδρόμιο στο κέντρο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων με ταξί, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχουν, μάλιστα, πόλεις που το κόστος μεταξύ αεροδρομίου και κέντρου ανέρχεται στα 100 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου. Το ποσό αυτό αναλογεί στη σχετική διαδρομή των αεροδρομίων Λονδίνου (Στάνστεντ, Λούτον, Γκάτγουικ) και Μιλάνου (Μπέργκαμο, Μαλπένσα), το οποίο μάλιστα είναι κατά 10 φορές υψηλότερο από ό,τι οι αντίστοιχες διαδρομές σε πόλεις όπως το Βουκουρέστι και η Βαρσοβία. Το μέσο κόστος διαδρομής από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης ανέρχεται στα 40 ευρώ και η Αθήνα βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ειδικότερα, η διαδρομή με ταξί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το Σύνταγμα κοστίζει 38 ευρώ και η απόσταση ανέρχεται στα 34 χιλιόμετρα. 

Μεταξύ των 50 πόλεων που έχουν υπολογιστεί στην έρευνα της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας AirMundo, η Αθήνα καταλαμβάνει τη 18η θέση, με την πρώτη θέση να απονέμεται στο Μιλάνο. Ειδικότερα η διαδρομή από το αεροδρόμιο του Bergamo μέχρι το κέντρο του Μιλάνου κοστίζει 105 ευρώ. Η δεύτερη και η τρίτη θέση ανήκουν στο Λονδίνο με τα αεροδρόμια Στάνστεντ και Λούτον (104 ευρώ και 99 ευρώ αντιστοίχως), ενώ το έτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου, το Μαλπένσα, φιγουράρει στην τέταρτη θέση με το κόστος της διαδρομής έως το κέντρο της πόλης να αγγίζει τα 95 ευρώ. Ειδικά για τα αεροδρόμια του Μπέργκαμο, του Στάνστεντ και του Λούτον, όπου πετούν κυρίως χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες (Ryanair, easyJet και Wizz Air), πολλές φορές οι επιβάτες καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά στο ταξί από ό,τι για το αεροπορικό εισιτήριο. Κυρίαρχος λόγος το γεγονός ότι τα παραπάνω αεροδρόμια βρίσκονται αρκετά μακριά από τα κέντρα των πόλεων. Η προκράτηση διαδρομής με ταξί από τα αεροδρόμια του Λονδίνου μπορεί να περιορίσει λίγο το κόστος.

Σε χαμηλά επίπεδα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και το δρομολόγιο μεταξύ «Ελ. Βενιζέλος» και Συντάγματος κυμαίνεται κοντά στον μέσον όρο της Ευρώπης σε επίπεδα κόστους, η χιλιομετρική χρέωση διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες. Ειδικότερα, στην Αθήνα ορίζεται στο 1,12 ευρώ/χλμ. σε αντίθεση με πόλεις όπως η Ζυρίχη, οι Βρυξέλλες ακόμα και η Ρώμη που χρεώνουν το χιλιόμετρο 5,25 ευρώ, 3 ευρώ και 1,60 ευρώ.

Το μέσο κόστος για την κούρσα από το αεροδρόμιο στην πόλη ανέρχεται σε 40 ευρώ στην Ευρώπη και η διάρκεια της διαδρομής διαμορφώνεται, μεσοσταθμικά στα 34 λεπτά. Σε σύγκριση με έξι μήνες νωρίτερα η μοναδική πόλη στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση τιμής της κούρσας είναι από το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται βέβαια ότι το χιλιόμετρο διαδρομής χρεώνεται σήμερα 0,64 ευρώ με το κόστος της ταρίφας από το αεροδρόμιο έως το κέντρο της Κωνσταντινούπολης να διαμορφώνεται στα 32 ευρώ, χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Βέβαια σημειώνεται στη μελέτη του AirMundo ότι λίγοι αυτοκινητιστές ταξί υπακούουν στις επίσημες χρεώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Χαμηλά κόμιστρα συναντά κανείς σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με τη διαδρομή από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου έως το κέντρο της πόλης για παράδειγμα να κυμαίνεται στα 10 ευρώ, της Βαρσοβίας στα 9 ευρώ και της Σμύρνης στα 11 ευρώ.

Ολοένα και περισσότερα αεροδρόμια επιλέγουν τον καθορισμό συγκεκριμένης τιμής για την παραπάνω διαδρομή, με τους επιβάτες να δηλώνουν ότι προτιμούν να έχουν γνώση εκ των προτέρων του κόστους του δρομολογίου. Καθορισμένες τιμές συναντά κανείς σήμερα σε 8 (Μιλάνο – Μαλπένσα, Παρίσι – Σαρλ ντε Γκωλ, Παρίσι – Ορλί, Ρώμη – Φιουμιτσίνο, Αθήνα, Νίκαια, Μαδρίτη, Αγία Πετρούπολη) από τα 50 αεροδρόμια της παραπάνω έρευνας, με την τάση όμως να καταγράφεται αυξητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή