Βήματα για τη «νέα» Αθήνα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της Αθήνας δρομολογείται από τη νέα δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τα συναρμόδια κατά περίπτωση υπουργεία. Βασικός στόχος είναι να ανακτήσει η πρωτεύουσα το χαμένο έδαφος από τις πληγές που συσσώρευσε πάνω της η κρίση, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά σύγχρονης ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, να γίνει περισσότερο «φιλόξενη» πρωτίστως για τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες, με βασική φιλοσοφία τον συγχρονισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες του δήμου και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να σταματήσει η αλληλομετάθεση ευθυνών σε κάθε πρόβλημα που καταγράφεται, η οποία μεταφράζεται σε παράταση των εκκρεμοτήτων και, τελικά, σε μη επίλυση. Η σύσκεψη, με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων μερών, πρόκειται να προσλάβει πάγιο χαρακτήρα και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα περίπου κάθε 6-8 εβδομάδες, ώστε να υπάρχει διαρκής αξιολόγηση της πορείας των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, ώστε αυτές να μη μείνουν στα χαρτιά και να μην τελματώσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Στον Δήμο Αθηναίων συγκροτείται άμεσα ομάδα, η οποία θα επεξεργάζεται τα ζητήματα που θα πρέπει από κοινού με την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπιστούν και, παράλληλα, αντίστοιχες ομάδες εργασίας συγκροτούνται στα συναρμόδια υπουργεία.

Στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, o υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, o υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Βήματα για τη «νέα» Αθήνα-1

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη, ενώ πρόκειται να προσλάβει πάγιο χαρακτήρα και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα περίπου κάθε 6-8 εβδομάδες.

Οι προτεραιότητες που ετέθησαν αφορούν:

Με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και τον συντονισμό με τον Δήμο Αθηναίων για θέματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020) αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027). Ο κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε την πρότασή του για να αποκτήσει ο δήμος ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα και την πρόταση για τη δημιουργία Κοινού Συντονιστικού Οργάνου για θέματα ασφάλειας, με την υποστήριξη και του υπουργείου Εσωτερικών. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι να αναπτυχθεί πλήρως ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των εστιών παραβατικότητας, χωρίς να δίνεται η εικόνα αστυνομοκρατούμενης πόλης.

Με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, των κτιρίων που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, καθώς είναι σε κακή κατάσταση από πλευράς στατικότητας, καθώς και την ανάγκη εκπόνησης μιας πλήρους και σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη.

Με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη στρατηγική ανάδειξης της πρωτεύουσας και της διαχρονικής ταυτότητάς της, μέσα από την προβολή των μνημείων της αλλά και την ανάδειξη σύγχρονων υποδομών, που δίνουν δυνατότητες για καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την υλοποίηση των μεγάλων έργων που επηρεάζουν την πόλη και την καθημερινότητά της, όπου συμφωνήθηκε οι παρεμβάσεις και χωροθετήσεις να γίνονται σε συνεργασία με τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Πρότυπη γειτονιά»

Τέλος, για την καλύτερη αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, έγινε μια κατ’ αρχάς συζήτηση για το σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής για το μοντέλο «πρότυπης γειτονιάς», με ξεχωριστές προτεραιότητες και παρεμβάσεις για καθεμιά από τις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή