Στις κουζίνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κουζίνα είναι δύσκολος χώρος. Απαιτεί μεγάλες αντοχές και πειθαρχία. Δεν είναι ένα πεδίο όπου μπορεί να αντέξει ο καθένας, αν δεν αγαπάει αυτή τη δουλειά πραγματικά πολύ, και αν δεν είναι διατεθειμένος να κάνει θυσίες. Η κατάσταση είναι πολύ πιο απαιτητική στο εξωτερικό, σε βραβευμένα εστιατόρια ή σε μεγάλες μονάδες εστίασης όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει.

Είναι πολλοί αυτοί που τα παρατάνε, καθώς δεν αντέχουν την ένταση, τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τις φωνές από τους ανωτέρους στην ιεραρχία. Nαι, η κουζίνα θυμίζει στρατό. Εχει καψόνια, πειράγματα που μπορεί και να φτάνουν στα όρια του εκφοβισμού ή και της παρενόχλησης. Οχι ότι παντού είναι έτσι, αλλά ένας commis (βοηθός) που κάνει τα πρώτα του βήματα καθαρίζοντας πατάτες και κόβοντας καρότα όλη μέρα, είναι πολύ πιθανό να βιώσει τέτοιες καταστάσεις, μέχρι να καταφέρει να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας. Με λίγα λόγια, θέλει γερό στομάχι.

Το φαινόμενο να βγάζει κανείς την ποδιά του και να αποχωρεί στη μέση της βάρδιας είναι συχνό, ειδικά σε νεαρούς μάγειρες που θαμπωμένοι από τους σεφ τηλεαστέρες πήγαν σε μια σχολή μαγειρικής, έκαναν και δύο-τρία τατουάζ και πίστεψαν ότι έγιναν μάγειρες. Η προσγείωση στην κουζίνα είναι πολύ απότομη όταν έρθεις αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις που όχι σπάνια, μοιάζουν ανυπέρβλητες.

Τις τελευταίες μέρες πήρε διαστάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η υπόθεση ενός μάγειρα σε εστιατόριο διάσημου σεφ στην Κέρκυρα. Ο νεαρός σπουδαστής, που έκανε πρακτική στο συγκεκριμένο εστιατόριο, δήλωσε ότι ο υπεύθυνος της κουζίνας του έριχνε καυτό λάδι και η γενικότερη συμπεριφορά του ήταν βάναυση, βίαιη και σκληρή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θα διερευνηθεί ώστε να δούμε τι ισχύει και τι όχι. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι σε μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα με χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης σε ολόκληρη τη χώρα, θα υπάρξουν και συμπεριφορές βίας, λεκτικής ή και άλλης.

Υπάρχουν εργατικά κέντρα, σύλλογοι εργαζομένων, θεσμοί όπου μπορεί κανείς να κάνει καταγγελία. Αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις να διερευνούν αντίστοιχες υποθέσεις, να λαμβάνουν μέτρα, να δίνουν το μήνυμα στους εργαζομένους τους, ειδικά στα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που μπαίνουν στη δουλειά ότι οι κουζίνες είναι μόνο για μαγειρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή