Δεκαοκτώ χρόνια στο «αναγνωστήριο» της Λέσβου

Δεκαοκτώ χρόνια στο «αναγνωστήριο» της Λέσβου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ καλοκαίρια συμπληρώνονται φέτος για το πρόγραμμα «Study Abroad» του Πολιτειακού –δημόσιου– Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στη Λέσβο, στο πλαίσιο του οποίου περισσότεροι από 600 φοιτητές έχουν επισκεφθεί το νησί εντός του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Σοφία Κουφοπούλου, η οποία τιμήθηκε το 2017 με δύο διακρίσεις, ως Inspirational Woman of the Year 2017 (Γυναίκα της χρονιάς, που εμπνέει) του Πανεπιστημίου του Michigan και ως καλύτερη καθηγήτρια για Undergraduate Teaching (προπτυχιακή διδασκαλία) το 2016 από το Τμήμα της Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Αρωγός του προγράμματος «Study Abroad» στη Λέσβο είναι η τοπική κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», ενώ έχει ξεκινήσει μια σπουδαία συνεργασία και με την οργάνωση Movement on the Ground.

Μέχρι το 2016, το πρόγραμμα μαθημάτων εστίαζε στη μελέτη της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την τουρκική. Από το 2016 και μετά, εστιάζει στη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τους πρόσφυγες.

«Από τη στιγμή που ο Ερντογάν προχώρησε σε μια σειρά από επιθετικές πολιτικές, σταματήσαμε να πηγαίνουμε στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι είναι επικίνδυνο για τους φοιτητές μας», εξηγεί στην «Κ» η κ. Κουφοπούλου. «Αλλωστε, το State Department έχει σταματήσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα», προσθέτει.

Ακόμα σημειώνει ότι «αν δεν δούμε τον προσφυγικό πληθυσμό 300 ατόμων για παράδειγμα σε σχέση με ένα χωριό 600 κατοίκων ή αντίστροφο, είτε της Λέσβου είτε των Τρικάλων, δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική, αλλά καταλήγουμε στο διαίρει και βασίλευε. Πρόκειται για μια δυαδική σχέση».

Τα 18 αυτά καλοκαίρια, εκτός από τα μαθήματα που οι φοιτητές παρακολουθούν, προχωρούν και σε εθελοντικές δράσεις, από τον καλλωπισμό ώς το… ξεχορτάριασμα σε επαρχιακούς δρόμους. Επίσης, φέτος έφτιαξαν τα άτυπα σχολεία για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες του ΚΥΤ Μόριας, με τους ίδιους. «Οι Αμερικανοί από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν τον εθελοντισμό. Για παράδειγμα, τα παιδιά του Δημοτικού επισκέπτονται γηροκομεία μία φορά το 15νθήμερο και παίζουν μαζί με τους ηλικιωμένους, μαθαίνοντας έτσι ότι πρέπει να προσφέρουν», εξηγεί η κ. Κουφοπούλου.

Από το 2002 η κ. Κουφοπούλου, μαζί με τον καθηγητή Brendan Mullan, μέσω του εν λόγω προγράμματος έχει «φέρει» περί τους 700 φοιτητές, ηλικίας 18 έως 23 ετών, αμερικανικών πανεπιστημίων στη Λέσβο και έσοδα στο νησί που υπολογίζονται τουλάχιστον στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Τέσσερα μαθήματα διδάσκονται στις έξι εβδομάδες, στο πλαίσιο του «internship» (σ.σ.: πρακτική για να αποφασίσουν εάν θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο επαγγελματικά) που αφορά την ανάπτυξη: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία με αναφορά στην Ελλάδα και την Αμερική, Παγκοσμιοποίηση με αναφορά στην Ελλάδα και στον όρο «νεο-ανισότητα» του Mullan, Προσφυγικές Σπουδές και ανεξάρτητες μελέτες.

Φέτος το πρώτο πρόγραμμα 20 φοιτητών διήρκεσε από τις αρχές Μαΐου έως τέλος Ιουνίου και το δεύτερο πρόγραμμα 17 φοιτητών ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου. Οι φοιτητές κάνουν πρακτική στο πλαίσιο εξαμήνου και παρακολουθούν μαθήματα.

Παράλληλα γνωρίζουν τη Λέσβο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, την εθνογραφική έρευνα του οποίου έχει κάνει η κ. Κουφοπούλου, τον Μόλυβο και άλλα μέρη του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή