Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα

Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει σήμερα τον κρατικό μηχανισμό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ενημερωθεί και οι Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί, καθώς στην κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), αλλά και στην κατηγορία κινδύνου 4, απαγορεύεται μεταξύ άλλων η κίνηση οχημάτων και πεζών σε δασικές περιοχές, υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας σε σημεία εισόδου στα δάση, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση από μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και του Στρατού, από γης και αέρος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου. Χιλιάδες ταξιδιώτες κατακλύζουν από χθες το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο και κατά συνέπεια πολλοί να χάνουν τελικά το πλοίο της γραμμής. Από χθες παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις στην άφιξη των πλοίων, γεγονός που επιτείνει την ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με τις Αρχές, πάντως, παρόμοιες καιρικές συνθήκες και επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς έχει να παρουσιαστεί στη χώρα από το 2012. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας είναι σήμερα από πολύ υψηλός έως τοπικά ακραίος. Σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5, το ανώτατο στάδιο κινδύνου) βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια) και η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία). Πολύ υψηλός, όμως, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε σχεδόν το σύνολο της χώρας (κατηγορία 4). Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ειδικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πυρκαγιών, καθώς και στις Περιφέρειες και στους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η σημερινή θα είναι μάλλον η θερμότερη ημέρα, αλλά αυτός ο καύσωνας ήρθε… για να μείνει. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το κύμα υψηλών θερμοκρασιών φαίνεται ότι θα είναι παρατεταμένο, επηρεάζοντας σχεδόν ολόκληρη τη χώρα όχι μόνο το Σαββατοκύριακο αλλά και όλη την ερχόμενη εβδομάδα! Πιο αναλυτικά, για σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια, με τοπικές μόνο νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 41, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Στερεά από 22 έως 41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 37, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 22 έως 32 και στην Κρήτη από 22 έως 34 και τοπικά στα νότια έως 35 με 36 βαθμούς.

Το μελτέμι που θα πνέει από τα βόρεια θα μειώσει το αίσθημα δυσφορίας σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, καθώς και σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Πελοποννήσου. Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία στο κέντρο να φτάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή