Δυσκολίες του αντιτρομοκρατικού πολέμου στη Δυτική Αφρική

Δυσκολίες του αντιτρομοκρατικού πολέμου στη Δυτική Αφρική

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΚΟΣΙ, Μάλι. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι 400 Γάλλοι στρατιώτες, μέλη της αποστολής «Μπαρκάν» στο βορειοδυτικό Μάλι και οι 100 στρατιώτες από το Μάλι, οι οποίοι αναζητούν 50 μέλη ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή της Γκούρμα.

Οι Γάλλοι στρατιώτες αντιμετώπισαν σπάνιες καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες τους στέρησαν την αεροπορική κάλυψη, με τα ελικόπτερα της αποστολής «Μπαρκάν» να μην μπορούν να απογειωθούν. Λίγες ώρες αργότερα, η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε την ερημική περιοχή σε τεράστιο έλος, καθιστώντας αδύνατη τη μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων με τζιπ.

Στα χωριά όπου οι Γάλλοι στρατιώτες επρόκειτο να εξασφαλίσουν πληροφορίες, ουδείς κάτοικος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί. «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα του Μάλι σε μία ημέρα. Η αποστολή μας θα απαιτήσει αρκετό χρόνο», λέει ο επικεφαλής του λόχου στην κωμόπολη Γκόσι.

Οι 4.500 Γάλλοι στρατιώτες της αποστολής «Μπαρκάν» αντιμετωπίζουν μεγάλες επιχειρησιακές δυσκολίες. Στο Γκόσι, παραδοσιακό καταφύγιο τζιχαντιστών στα σύνορα του Μάλι με την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στη γαλλική στρατιωτική βάση, αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του από τους ισλαμιστές. Παρότι η προηγούμενη γαλλική αποστολή, με κωδική ονομασία «Σερβάλ», είχε αποδειχθεί επιτυχής, έχοντας απωθήσει τους ισλαμιστές και τους Τουαρέγκ συμμάχους τους από την περιοχή το 2013, έξι χρόνια αργότερα το ισλαμικό αντάρτικο δεν δείχνει έτοιμο να παραδώσει τα όπλα.

Επίμονος εχθρός

«Αντιμετωπίζουμε έναν επίμονο εχθρό, ο οποίος εκμεταλλεύεται καλά την περιοχή και αξιοποιεί τους απομονωμένους πληθυσμούς», λέει ο συνταγματάρχης Νικολά Τζέιμς, επικεφαλής της ομάδας Μπελφάς στο Γκάο. Την πρώτη ημέρα μιας αποστολής οι Γάλλοι στρατιώτες ερεύνησαν το τηλέφωνο υπόπτου για σχέσεις με το ισλαμικό αντάρτικο. «Αυτό είναι το τηλέφωνό σου;», ρώτησε στρατιώτης κάτοικο της περιοχής, στο κινητό του οποίου βρέθηκε υλικό ισλαμικής προπαγάνδας. Η απουσία αποδείξεων εις βάρος του άνδρα, ωστόσο, υποχρέωσε τη γαλλική περίπολο να τον απελευθερώσει έχοντας καταγράψει μόνο τα δακτυλικά του αποτυπώματα. «Είμαι σίγουρος ότι είναι τζιχαντιστής. Μας κοροϊδεύει», είπε ο στρατιώτης.

Ο δισταγμός του τοπικού πληθυσμού και η ελευθερία κίνησης των ισλαμιστών δεν επιτρέπει στους Γάλλους να αποκτήσουν επαφές με τους ντόπιους, οι οποίοι φοβούνται ότι κάθε επικοινωνία τους με τους Γάλλους θα καταγραφεί από τους ισλαμιστές για να τους καταστήσει στόχους του αντάρτικου. «Θέλουν να μας μιλήσουν, αλλά φοβούνται ότι αφού φύγουμε από το χωριό τους, οι ισλαμιστές θα τους βρουν και θα τους σκοτώσουν», λέει ο λοχαγός Μπαλασίν της στρατιωτικής αστυνομίας του Μάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή