Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική από το πέπλο καπνού

Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική από το πέπλο καπνού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έφτασαν τις πρωινές ώρες, χθες, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στον ουρανό της Αττικής, λόγω της μεταφοράς καπνού από τη φωτιά της Εύβοιας και τον εγκλωβισμό του στο Λεκανοπέδιο. Από τα ξημερώματα και καθώς οι βόρειοι άνεμοι ωθούσαν τον καπνό από τις καιόμενες περιοχές της Εύβοιας προς την Αθήνα, η ατμόσφαιρα είχε καλυφθεί από ένα πέπλο καπνού, κάνοντας την κατάσταση αποπνικτική. Η αναπνοή είχε επηρεαστεί αρνητικά σε πολλές περιπτώσεις και μια αισθητή μυρωδιά καμένου είχε κατακαθίσει πάνω από την πόλη, ενώ η ορατότητα περιορίστηκε σημαντικά. Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στον αττικό ουρανό αυξάνονταν ταχύτατα.

Γύρω στις 9.30-10 π.μ. οι οθόνες της Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, του πανελλαδικού δικτύου μελέτης της σύστασης της ατμόσφαιρας και της κλιματικής αλλαγής που καταγράφει τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5 είχαν κοκκινίσει. Οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είχαν φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα, έως και τρεις φορές πάνω από τα θεσπισμένα όρια από την Ε.Ε. Τα ΡΜ2,5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια (με διάμετρο μέχρι 2,5 μικρά του μέτρου) και γι’ αυτό μπορούν να διεισδύουν επικίνδυνα εντός του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος. Το ευρωπαϊκό όριο είναι να μην ξεπερνούν τα 25 μg/m3 σε μέση ετήσια βάση. Στον πίνακα που έχουν διαμορφώσει οι επιστήμονες της ΠΑΝΑΚΕΙΑ όλοι οι σταθμοί μέτρησης στην Αττική ήταν στο κόκκινο («πολύ κακή ποιότητα») μέχρι τις 13.30, για να πέσουν αρκετοί στην εκτίμηση «κακή ποιότητα» στη συνέχεια και μέχρι το απόγευμα. Αυτή η κατάσταση αφορούσε τους σταθμούς σε Γκύζη, Μελίσσια, Πεύκη, Χαλάνδρι, Θησείο, ενώ μόνο ο σταθμός στη Βουλιαγμένη αν και μπήκε κι αυτός στο «κόκκινο» (σε χαμηλότερα επίπεδα πάντως) από τις απογευματινές ώρες έδειξε καθαρή ατμόσφαιρα. Απεναντίας, αντοχή έδειχναν οι συγκεντρώσεις στον Πειραιά (Πασαλιμάνι), στο Κερατσίνι και στο Χαϊδάρι, όπου και το απόγευμα –μετά μια μικρή μεσημεριανή βελτίωση– οι σταθμοί της ΠΑΝΑΚΕΙΑ έδειχναν «πολύ κακή ποιότητα» αέρα.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σωματιδίων καπνού και γι’ αυτό υπάρχει και μεγάλη παρουσία ΡΜ2,5. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Στην ενημέρωσή τους μπορεί να βοηθήσει η ιστοσελίδα panacea-ri.gr, που δίνει πληροφορίες με αμεσότητα», λέει στην «Κ» ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής στο Παν. Κρήτης και συντονιστής του έργου της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Μία ώς τρεις ημέρες, ανάλογα με τον χρόνο κατάσβεσης της πυρκαγιάς και την κατεύθυνση των ανέμων, θα χρειαστεί για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή