Ιστοσελίδα έβαζε «καπέλο» στις τιμές των εισιτηρίων

Ιστοσελίδα έβαζε «καπέλο» στις τιμές των εισιτηρίων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη απάτη με πώληση εισιτηρίων για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές του εξωτερικού. Η άκρη του νήματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης ήταν καταγγελίες που έφθασαν στις διωκτικές αρχές από πολίτες, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η οποία διαφήμιζε τη δραστηριοποίησή της στην πώληση εισιτηρίων για δημοφιλή καλλιτεχνικά γεγονότα.

Η διαδικασία που τους υποδείκνυε η ιστοσελίδα και ακολουθούσαν δεν διέφερε από τη διαδικασία άλλων ιστοσελίδων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Οταν, όμως, οι ενδιαφερόμενοι έπαιρναν στα χέρια τους τις χρεώσεις της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας που είχαν χρησιμοποιήσει και τα εισιτήρια που είχαν παραγγείλει, διαπίστωναν ότι είχαν χρεωθεί με τιμή μεγαλύτερη από εκείνη που αναγραφόταν πάνω στα εισιτήρια (ουσιαστικά, δηλαδή, τους είχαν αποσταλεί εισιτήρια άλλης κατηγορίας από εκείνη για την οποία ενδιαφέρθηκαν) τα οποία, μάλιστα, έφεραν διαφορετικά ονοματεπώνυμα. Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με βάση και τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις εξαπάτησης, από τις οποίες η εν λόγω εταιρεία είχε αποκομίσει παράνομο όφελος μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

Από την έρευνα βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει κατοχυρωθεί στο Διαδίκτυο από εταιρεία με έδρα την Ελβετία, καθώς και ότι δεν συγκαταλέγεται στους νόμιμους και εξουσιοδοτημένους φορείς για την πώληση εισιτηρίων. Ενημερώθηκαν οι Αρχές της Ελβετίας για την υπόθεση, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος της εν λόγω εταιρείας. Με αφορμή την υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητεί από τους χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους και πριν προχωρήσουν σε αγορά προϊόντος να επικοινωνούν με το e-shop ή την εταιρεία για να επιβεβαιώνουν εάν υφίσταται η επιχείρηση. Επιπλέον, να μην πληρώνουν προκαταβολικά σε διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν γνωρίζουν, να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία του κάθε ηλεκτρονικού καταστήματος, να ζητούν απόδειξη αγοράς για τη συναλλαγή τους, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε προσφορές που δείχνουν πολύ καλές για να είναι αληθινές και να πραγματοποιούν πληρωμές μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας – μια κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή