Η ιστορική Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας στην Εύβοια που γλίτωσε από τις φλόγες

Η ιστορική Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας στην Εύβοια που γλίτωσε από τις φλόγες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μοναστήρι της Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, που μετρά μισό αιώνα ζωής, σώθηκε από τις φλόγες που το είχαν περικυκλώσει, ενώ η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια καίει  ασταμάτητα για δεύτερο 24ωρο.

Χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά  εκκενώθηκε η Μονή – από την οποία πήρε το όνομά του και το χωριό  Μακρυμάλλη – και για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν τρία άτομα.

Η Ιερά Μονή

Η Ιερή Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου βρίσκεται 7 χλμ από τα Ψαχνά Ευβοίας. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων καταστροφών που υπέστη, δεν σώθηκαν γραπτές μαρτυρίες για τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της, γι’ αυτό και όσα αναφέρονται στην περίοδο εκείνη στηρίζονται στην προφορική παράδοση.

Σύμφωνα με αυτήν, κτίτορές της υπήρξαν δύο αδέλφια που είχαν εκεί κοντά τις καλύβες των ποιμνίων τους. Κάθε βράδυ «έβλεπαν φως στον απέναντι βράχο». Όταν πήγαν στο σημείο εκείνο, βρήκαν της εικόνα της Παναγίας. Την έφεραν στις καλύβες τους, έκτισαν πρόχειρο προσκυνητάρι όπου την τοποθέτησαν και άναβαν μπροστά της το καντήλι. Αργότερα απαρνήθηκαν τα εγκόσμια, έγιναν μοναχοί και έκτισαν την μονή, περί τον 12ο αιώνα. 

Η ιστορική Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας στην Εύβοια που γλίτωσε από τις φλόγες-1

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, αλλά και στις 23 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Επίσης γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, στις 7 Φεβρουαρίου. Πολύς κόσμος επισκέπτεται τη μονή για να προσκυνήσει την αγία κάρα του Αγίου Παρθενίου που φυλάσσεται στη μονή, ο οποίος θεωρείται θεραπευτής της "ανίατης ασθένειας".

Η ιστορική Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας στην Εύβοια που γλίτωσε από τις φλόγες-2

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η μονή έλαβε ενεργό ρόλο, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να την καταστρέψουν. 

Η μονή ανοικοδομήθηκε ξανά, αλλά το 1881 διαλύθηκε και εντάχθηκε στη Μονή Γαλατάκη ως μετόχι, ως και το 1908 όταν και ανακαινίσθηκε από τον ηγούμενο Ιγνάτιο Γιαννακόπουλο. 

Στις 23 Ιανουαρίου του 1944 οι Γερμανοί, ύστερα από μερικές αψιμαχίες που είχαν με τους αντάρτες, θεώρησαν ότι η μονή αλλά και το χωριό Μακρυμάλλη, βοηθούσαν τους αντάρτες και τα έκαψαν ολοσχερώς. 

Σχετικά με το όνομα της Μoνής υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με μία από αυτές, Μακρυμάλλης λεγόταν ο πρώτος της Ηγούμενος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, η ονομασία προερχόταν από μια εικόνα της Παναγίας όπου εικονιζόταν με μακριά μαλλιά. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή