Πυρκαγιές: «Περιορισμένη η συνολική καμένη έκταση»

Πυρκαγιές: «Περιορισμένη η συνολική καμένη έκταση»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τις δασικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς, όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες, μπορεί να καταγράφονται πολλές πυρκαγιές, ωστόσο η έκταση της χώρας που έχει καεί είναι μικρότερη σε σχέση με τον μέσον όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο ερευνητής, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων Γαβριήλ Ξανθόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9», σημείωσε ότι η Ελλάδα συνολικά το τελευταίο καλοκαίρι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, παρά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Οπως ανέφερε «στην περιοχή της Αττικής τουλάχιστον, όπου από το 2003 κάνω μετρήσεις κάθε χρονιά στην κατάσταση της βλάστησης, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι και πέρυσι και φέτος, ήμασταν σε καλή κατάσταση. Αντανάκλαση αυτού ήταν ότι και πέρυσι παρά το Μάτι, η συνολική καμένη έκταση στη χώρα ήταν πολύ χαμηλή, το ίδιο και φέτος, γεγονός που συνδυάζεται και με την αυξημένη πλέον προσοχή του κόσμου».

Σημειώνεται ότι και η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) είχε δημοσιοποιήσει πριν από λίγες ημέρες έναν «θετικό απολογισμό» ως προς την καμένη έκταση της χώρας για το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΕΑΑ, η συνολική έκταση που είχε καεί στη χώρα μας από την 1η Μαΐου έως τις 5 Αυγούστου φέτος ανέρχεται σε 22.790 στρέμματα, έναντι 105.400 στρεμμάτων που καταγράφηκε κατά μέσον όρο την περίοδο 2008-2018.

Την ανάγκη διαρκούς επιτήρησης των επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιάς περιοχών και επομένως εντοπισμού εν τη γενέσει μιας δασικής πυρκαγιάς, τόνισε μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας. Οπως δήλωσε με αφορμή τη φωτιά στην Εύβοια, «εμείς ως κλάδος επιμένουμε στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, γιατί όταν μας συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, με εξαιρετικά μεγάλες πυρκαγιές, με τη συγκυρία των μελτεμιών και των ιδιαίτερα ξηροθερμικών συνθηκών, τότε οι πυρκαγιές παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, γίνονται ανεξέλεγκτες και δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα επίγεια μέσα, αλλά ούτε και με τα εναέρια, τα οποία υπόκεινται σε σειρά από περιορισμούς». Ο κ. Ζάγκας διευκρίνισε ότι η πρόληψη έχει να κάνει με τον εντοπισμό εν τη γενέσει μιας πυρκαγιάς, ώστε με τον πρώτο καπνό «να επέμβει μια ολιγομελής ομάδα δράσης, που στα πρώτα λεπτά θα μπορεί με τα μέσα τα οποία έχει –λίγο νερό και τα κατάλληλα εργαλεία– να κατασβέσει την πυρκαγιά».

Διαρκής επιτήρηση

Σχετικά με τον σχεδιασμό του συστήματος δασικής προστασίας ο κ. Ζάγκας διευκρίνισε ότι αυτό που προτείνει η κοινότητα που εκπροσωπεί είναι «ένα σύστημα πρόληψης, το οποίο θα βασίζεται στη διαρκή επιτήρηση όλων των επικίνδυνων περιοχών, δηλαδή της χαμηλότερης ζώνης με δίκτυο παρατηρητηρίων ή και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών σήμερα». Και πρόσθεσε «κάποτε το είχαμε με τα πενιχρότερα μέσα και με έναν πρωτόγονο τρόπο, κάθε οικισμός είχε δικούς του παρατηρητές οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ανθρώπους των κρατικών υπηρεσιών, της δασικής υπηρεσίας προ του ’97-’98 κατάφερνε να βρίσκεται έγκαιρα στην πυρκαγιά, η οποία εκδηλωνόταν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή