Νέα κρούσματα πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία

Νέα κρούσματα πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο κοντά εντοπίζονται νέα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους Ελληνες κτηνοτρόφους. Στο μεταξύ, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων πρόσληψης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 46 κτηνιάτρων για ένα έτος με σκοπό την πρόληψη εισόδου στη χώρα της ζωονόσου και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα στην Ελλάδα. Στη Βουλγαρία διαρκώς εμφανίζονται νέες εστίες. Το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες η αφρικανική πανώλη των χοίρων να περάσει και στη χώρα μας, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη νόσο για τους ανθρώπους, αλλά πλήττεται το ζωικό κεφάλαιο. Τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να θανατωθούν καθώς η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης, όμως σε κάθε περίπτωση η νόσος είναι θανατηφόρος για τα προσβεβλημένα ζώα.

Ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χθες αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκαν «τρεις νέες εστίες της αφρικανικής πανώλης στη Βουλγαρία σε αγριόχοιρους και οικόσιτους χοίρους», σε τοποθεσίες μάλιστα που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τονίζουν ότι «η γεωγραφική εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ επιτάσσει την εντατικοποίηση εφαρμογής των μέτρων πρόληψης. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης των κτηνιατρικών αρχών και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και χοιροτρόφων στις Π.Ε. που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία».

Ηδη από τις 9 Αυγούστου από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας είχαν δηλωθεί κρούσματα σε αγριόχοιρους σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα αλλά και από αντικείμενα ή εξοπλισμό που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

Οσοι διατηρούν οικόσιτους χοίρους θα πρέπει αυτοί να βρίσκονται συνεχώς σε περιφραγμένο και σκεπασμένο χώρο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν και οι κυνηγοί. Το νόσημα είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί από αγριόχοιρο – δεδομένου μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα ζώα κινούνται ελεύθερα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη για την πρόσληψη των κτηνιάτρων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (23/8/2019) να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους είτε απευθείας στη Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή