Φυλακές με «παράθυρα»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη 15η Αυγούστου, Αλβανός κρατούμενος που εξέτιε ποινή δεκαετούς κάθειρξης στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική απέδρασε παραβιάζοντας εξαήμερη τακτική άδεια. Είχε συλληφθεί στις αρχές του 2017 για ένοπλη ληστεία και ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Κάνοντας χρήση ενός άρθρου που περιλαμβάνεται στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, κατάφερε να μεταχθεί από κλειστή φυλακή στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, από όπου τελικά απέδρασε. Δεν είναι ο μόνος.

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα απέδρασε ένας ακόμη βαρυποινίτης, υπήκοος Αλβανίας, που κρατείτο σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης στις φυλακές Κασσάνδρας. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και το 2018 μετήχθη από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, χρησιμοποιώντας και αυτός το «παράθυρο» στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ», στο διάστημα από το 2015 έως σήμερα 16 κρατούμενοι των φυλακών Κασσάνδρας απέδρασαν και άλλοι 63 δεν επέστρεψαν από την τακτική άδεια.

Ο νόμος, δυνάμει του οποίου κρατούμενοι με πολυετείς καθείρξεις μετάγονται σε αγροτικές φυλακές, ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και έχει τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις». Το άρθρο 41 αφορά την ενίσχυση των αγροτικών φυλακών και προβλέπει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών, έχουν εκτίσει το ένα πέμπτo της ποινής τους και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μια τακτική άδεια, δύνανται να μεταχθούν στα αγροτικά καταστήματα κράτησης. Το ίδιο και οι ισοβίτες που έχουν εκτίσει οκτώ έτη και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία άδεια, τους όρους της οποίας έχουν τηρήσει.

Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτει, μεταξύ άλλων, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο 61 ετών πολυϊσοβίτης μετήχθη τον Αύγουστο του 2018 στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι προσανατολίζονται στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η μεταγωγή βαρυποινιτών και κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για «βαριά» εγκλήματα σε αγροτικές φυλακές. Το θέμα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί σε σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Είναι πιθανό δε οι αλλαγές να ολοκληρωθούν άμεσα, με τροπολογίες που θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, όπου κρατείτο, απέδρασε στις αρχές Ιουνίου ο Γιάννης Μιχαηλίδης, γνωστότερος ως «τοξοβόλος του Συντάγματος». Ο Μιχαηλίδης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ το 2015 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.

Συνάντηση Τασούλα με Καραμαλάκη

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, πραγματοποίησε σήμερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, οι κ. Τασούλας και Καραμαλάκης συζήτησαν θέματα φύλαξης και ασφάλειας του Κοινοβουλίου και συμφώνησαν να έχουν σταθερή συνεργασία και επικοινωνία. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο νέος φρούραρχος του Κοινοβουλίου, αστυνομικός διευθυντής Φώτης Ντουίτσης, που μετακινήθηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Αμέσως μετά, ο κ. Καραμαλάκης συναντήθηκε στο Πεντάγωνο και με τον νέο υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και αυτή η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο επαφών που άνοιξε ο κ. Καραμαλάκης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή