ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημίωση επιβατών για «εκλογικές» καθυστερήσεις

Αποζημίωση επιβατών για «εκλογικές» καθυστερήσεις

Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την AirHelp (εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές). Tα στοιχεία αφορούν πτήσεις εσωτερικού που αναχώρησαν από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα την περίοδο των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 26 Μαΐου, στις 2 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου 2019, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AirHelp, στις ευρωεκλογές και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 πτήσεις εσωτερικού από τις οποίες περίπου το 20% δεν αναχώρησε στην ώρα του ή ακυρώθηκε. Συνεπώς, περισσότεροι από 420 επιβάτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό Ε.Κ. 261.

Αντίστοιχα, από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2019 (δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών) αναχώρησαν περίπου 1.200 πτήσεις προς αεροδρόμια της χώρας. Σχεδόν 670 επιβάτες αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημίωση, καθώς σχεδόν 4 στις 10 πτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν βάσει προγράμματος.

Στη συνέχεια, κατά το διάστημα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών αναχώρησαν περισσότερες από 1.300 πτήσεις προς το εσωτερικό της χώρας, με το ποσοστό των πτήσεων που είχαν καθυστέρηση ή ματαιώθηκαν να ξεπερνάει το 55%.

Επίσης, για την Κυριακή των εκλογών, η AirHelp σημείωσε τις επιδόσεις των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με τις πτήσεις και το αν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους. Συγκεκριμένα, η on-time επίδοση των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου, τη συγκεκριμένη ημέρα και σύμφωνα με την AirHelp, διαμορφώθηκε περίπου στα παρακάτω ποσοστά:

• Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»: την Κυριακή 26/5 80%, την Κυριακή 2/6 64% και την Κυριακή 7/7 40%.

• Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»: την Κυριακή 26/5 78%, την Κυριακή 2/6 72% και την Κυριακή 7/7 64%.

• Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»: την Κυριακή 26/5 64%, την Κυριακή 2/6 62% και την Κυριακή 7/7 36%.

• Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας», την Κυριακή 26/5 56%, την Κυριακή 2/6 36% και Κυριακή 7/7 34%.

Υπενθυμίζεται πως ο ευρωπαϊκός κανονισμός Ε.Κ. 261 προβλέπει ότι οι επιβάτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση έως και 600 ευρώ ανά άτομο για άρνηση επιβίβασης ή για πτήσεις που καθυστέρησαν πάνω από τρεις ώρες ή ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή. Μπορούν μάλιστα να διεκδικήσουν την αποζημίωση αυτή μέχρι και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία της πτήσης τους.