Εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια

Εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το πρωί το σχέδιο εκκένωσης των κατειλημμένων κτιρίων στα Εξάρχεια. Η επιχείρηση ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας και τη συμμετοχή αστυνομικών της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης. Εκκενώθηκαν τέσσερα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη, στις οδούς Σπύρου Τρικούπη, Καλλιδρομίου και Ασημάκη Φωτήλα.

Στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στην Πέτρου Ράλλη, μεταφέρθηκαν για ταυτοποίηση 143 αλλοδαποί που διέμεναν στα δύο από τα τέσσερα ακίνητα. Πρόκειται για οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 143 αλλοδαπούς οι 35 είναι ανήλικοι. Στην πλειονότητά τους έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου και πρόκειται να μεταφερθούν σε οργανωμένες ανοικτές δομές φιλοξενίας (ήδη χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν σε προσωρινό ξενοδοχειακό κατάλυμα).

Το ακίνητο επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 17, μια εξαώροφη πολυκατοικία, κατελήφθη το 2016. Η ιδιοκτήτριά του είχε καταγγείλει το συμβάν αρχικά στο Α.Τ. Εξαρχείων και στη συνέχεια στην εισαγγελία, δίχως πάντως να κινηθούν διαδικασίες εκκένωσής του. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ» τον Μάρτιο του 2017, είχε καταγγείλει ότι, ενώ η εισαγγελέας έχει δώσει γραπτή εντολή προς το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα να επιχειρήσει άμεσα την εκκένωση, το τμήμα δήλωνε πως αδυνατούσε να το κάνει χωρίς τη συνδρομή της ΓΑΔΑ. Από την πλευρά της, η ΓΑΔΑ δεν έδινε σαφή ημερομηνία για την πραγματοποίηση της επιχείρησης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να λιμνάζει επί τρία χρόνια. Παρόμοια είναι η ιστορία και του κτιρίου επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 15. Κατελήφθη τον Σεπτέμβριο 2018 και από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρέμενε σε εκκρεμότητα παραγγελία του εισαγγελέα για την εκκένωσή του. Ο ιδιοκτήτης του είχε δεχθεί επίθεση όταν –αγνοώντας ότι το ακίνητο είχε καταληφθεί από αγνώστους– είχε θελήσει να το επισκεφθεί. Τα δύο άλλα κτίρια που εκκενώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. δεν φιλοξενούσαν μετανάστες όπως τα δύο στη Σπ. Τρικούπη, αλλά είχαν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών.

Το ένα από αυτά βρίσκεται στην οδό Καλλιδρομίου 74 και ήταν γνωστό ως «GARE». Βρισκόταν υπό κατάληψη ήδη από το 2016. Τον Νοέμβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018 η Ασφάλεια Αττικής είχε προχωρήσει στην εκκένωση του ακινήτου, το οποίο όμως είχε και τις δύο φορές επανακαταληφθεί από αναρχικούς, μετά την αποχώρηση της αστυνομίας. Στην πρώτη επιχείρηση εκκένωσης, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας είχαν βρει στο εσωτερικό της κατάληψης και είχαν κατάσχει εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ είχαν συλλάβει τέσσερις αναρχικούς, δύο Γερμανούς και δύο Ελληνες. Ο ένας από τους δύο Ελληνες ήταν δραστήριο μέλος του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου και μάλιστα στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί –και είχε απαλλαγεί στη συνέχεια με βούλευμα– για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Εις βάρος των τεσσάρων είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή εκρηκτικών, ωστόσο, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, μάλιστα, είχαν επανακαταλάβει το κτίριο. Κατά τη χθεσινή επιχείρηση στο ακίνητο της οδού Καλλιδρομίου βρέθηκαν τρία άτομα, δύο Ελληνες, 41 και 57 ετών, και ένας Γάλλος υπήκοος, 65 ετών. Ο τελευταίος είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια κοντά στο Α.Τ. Ακροπόλεως φέτος τον Ιούλιο, ενώ ο 41 ετών Ελληνας ήταν μεταξύ των 394 αναρχικών που είχαν συλληφθεί κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο το 1995.

Αφησαν για το τέλος τη «Rosa de Foc»

Το τέταρτο και τελευταίο ακίνητο που εκκενώθηκε κατά τη χθεσινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια βρίσκεται στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18. Κατελήφθη από αναρχικούς το 2017 και η κατάληψη ήταν γνωστή ως «Rosa de Foc». Στην ιδρυτική διακήρυξή τους, τα μέλη της κατάληψης αυτοπροσδιορίζονταν ως «αυτόνομη, αυτοοργανωμένη ομάδα, βασισμένη σε ελευθεριακές και αντιεξουσιαστικές αρχές».

Εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια-1

Η χθεσινή επιχείρηση ήρθε ως συνέχεια των οκτώ «ειδικών δράσεων» της Δίωξης Ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων.

Οταν, την 26η Νοεμβρίου 2017, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκκενώσει την κατάληψη «GARE», οι «σύντροφοί» τους από την Ασημάκη Φωτήλα είχαν εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας το «παρανοϊκό σχέδιο του κράτους για καταστολή και εξευγενισμό της περιοχής και την πρόληψη εξεγερσιακών αναταραχών». Χθες το πρωί, πάντως, στη «Rosa de Foc» δεν υπήρχαν καταληψίες ούτε βρέθηκαν αντικείμενα με αστυνομικό-ερευνητικό ενδιαφέρον. Μόνο από το ακίνητο της Καλλιδρομίου κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια για «ψηφιακή εξερεύνηση». Τη χθεσινή επιχείρηση συνέδραμαν συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανακατάληψης των ακινήτων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, στην περιοχή των Εξαρχείων θα παραμείνουν σε 24ωρη βάση ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης φρόντισαν χθες να ασφαλίσουν τις εισόδους των ακινήτων τους, ακόμα και χτίζοντάς τες με τσιμεντόλιθους, προκειμένου να εμποδίσουν την επανείσοδο των καταληψιών σε αυτά.

Η χθεσινή επιχείρηση ήρθε ως συνέχεια των οκτώ «ειδικών δράσεων» της Δίωξης Ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων, που είχαν ως στόχο να απομακρύνουν τους διακινητές ναρκωτικών από την πλατεία και να μονιμοποιήσουν την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή. Σημειώνεται ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν 23 υπό κατάληψη κτίρια, από τα οποία 12 φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τα υπόλοιπα 11 βρίσκονται υπό κατάληψη από αναρχικούς. Αργά χθες το βράδυ υπήρχαν σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κατάληψη της οδού Νοταρά και στο κτίριο του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή