Ανήλικος Αφγανός μαχαίρωσε ομοεθνή του

Ανήλικος Αφγανός μαχαίρωσε ομοεθνή του

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για ένα ηχείο που συνδεόταν μέσω bluetooth, για το τι μουσική θα ακουστεί έγινε ο καβγάς» που κατέληξε στη δολοφονία με μαχαίρι ενός 15χρονου Αφγανού από συνομήλικο ομοεθνή του προχθές στη Μόρια. Τα δύο αγόρια διέμεναν στη δομή της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα», που λειτουργεί σε συγκεκριμένο χώρο εντός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot), στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με πληροφορίες. Η συγκεκριμένη δομή φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια και αγόρια έως 13 ετών, ωστόσο τα δύο αγόρια διέμεναν επίσης στον ίδιο χώρο γιατί είχαν μικρότερα αδέλφια και δεν ήθελαν να χωριστούν από την υπόλοιπη οικογένεια.

Πιάστηκαν στα χέρια γιατί ο καθένας ήθελε για τον εαυτό του το ηχείο. Οταν ο δράστης έφυγε προς το κυρίως camp, όλοι νόμισαν ότι η διαμάχη είχε λήξει. Ενα λεπτό αργότερα, όμως, επέστρεψε κρατώντας μαχαίρι, με το οποίο χτύπησε θανάσιμα τον άλλο δεκαπεντάχρονο, ενώ τραυμάτισε σοβαρά ακόμη δύο ανηλίκους, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την είδηση ότι ένα 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε και άλλοι δύο έφηβοι τραυματίστηκαν έπειτα από καβγά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου. Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκε καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που βρίσκονται σε ΚΥΤ, σε κατάλληλες δομές.

«Η Μόρια δεν είναι μέρος για παιδιά που είναι μόνα τους και που έχουν υποστεί βαθιά τραύματα από όσα έχουν ζήσει στις πατρίδες τους και από τις κακουχίες του ταξιδιού τους. Χρειάζονται ειδική φροντίδα σε κατάλληλους ξενώνες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα, ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον και να δοθεί ένα τέλος στον υπερσυνωστισμό που βλέπουμε στη Λέσβο και στα άλλα νησιά», δήλωσε, ενώ προσέθεσε ότι «η Υπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη είναι απαραίτητη». Ωστόσο «κατάλληλες» δομές δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχει «safe zone»

Η λειτουργία safe zone εντός των ΚΥΤ αποφασίστηκε στις αρχές του 2017 από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακριβώς επειδή δεν κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές με τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Safe zone αποκαλείται ένας διαμορφωμένος και φυλασσόμενος χώρος εντός των ΚΥΤ, όπου παραμένουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στα νησιά, έτσι ώστε να υπάρχει κάποιος βαθμός προστασίας αλλά και να τους δίδεται η δυνατότητα να παρακολουθούν προγράμματα ειδικά για ανηλίκους. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 ασυνόδευτα παιδιά διαμένουν σε τέτοιους είδους δομές. Στην πράξη, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «κατάλληλες» δομές, όπου μπορούν να έχουν την αναγκαία φροντίδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο οι 950 βρίσκονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, που τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και περίπου 700 φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, μέσω ενός προγράμματος ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται στον δρόμο, πολλά από τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν, ενώ περίπου 650 βρίσκονται εντός των ΚΥΤ. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται υπό συνθήκες κράτησης σε διάφορα αστυνομικά τμήματα, αλλά ο αριθμός αυτός αλλάζει από ημέρα σε ημέρα λόγω των νέων αφίξεων, κυρίως στον Εβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή