Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο Αγγελος Μπίνης

Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο Αγγελος Μπίνης

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Άγγελος Μπίνης είναι ο νέος επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης, κατά την ίδια συνεδρίαση στην οποία επελέγη και η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Βιογραφικό

Ο Άγγελος Μπίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Η.Β.) και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα διατριβής: «Εσωτερικός έλεγχος στοv δημόσιο τομέα και δημοκρατική λογοδοσία».

Το 2001 προσελήφθη, μετά από γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 2004 μέχρι το 2006 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) και στο πλαίσιο της άσκησής του τοποθετήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.). Με την αποφοίτησή του από την Ε.Σ.Δ.Δ. επέλεξε να διοριστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), όπου αρχικά υπηρέτησε ως ελεγκτής σε Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) και στη συνέχεια στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. Προγραμμάτων (Ε.Δ.Ε.Λ.). Από το 2007 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), αρχικά ως Βοηθός Επιθεωρητής-Ελεγκτής, στη συνέχεια ως Επιθεωρητής-Ελεγκτής και τέλος ως Προϊστάμενος Επιθεωρητής. Τον Μάρτιο του 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), όπου υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2015.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, εργάζεται ως Σύμβουλος-Αναλυτής (Portfolio/Project Manager) σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον Ο.Ο.Σ.Α., στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημόσιου Τομέα. Έχει δουλέψει ως επικεφαλής ή ως μέλος ομάδας έργου σε αποστολές για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στην Ευρώπη (Σλοβακία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα), στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Περού, Κολομβία, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία), στη Βόρεια Αφρική & Μέση Ανατολή (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν) και στην Ασία (Καζακστάν, Ταϊλάνδη, Ινδονησία).

Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 ήταν ο Επικεφαλής του Γραφείου της Μονάδας Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός εμβληματικού έργου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή της σχετικής εθνικής στρατηγικής. Το διάστημα αυτό συνεργάστηκε στενά τόσο με το προσωπικό όσο και με την πολιτική και διοικητική ηγεσία του συνόλου των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων και οργανισμών και ιδιαίτερα με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που ήταν ο συντονιστής του έργου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι ο κύριος συντάκτης (lead author) ή έχει συντάξει από κοινού (co-author) με άλλους διεθνείς εμπειρογνώμονες περισσότερες από 25 δημοσιεύσεις (reviews, reports, manuals) του Ο.Ο.Σ.Α. για θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας, εσωτερικού ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ κάποιες από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν μεταφραστεί στην ισπανική και την αραβική γλώσσα. Συμμετείχε, επίσης, ως βασικό μέλος στην ομάδα εκπόνησης της Σύστασης του Συμβουλίου του Ο.Ο.Σ.Α. για τη Δημόσια Ακεραιότητα (2017).

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας έχει διοργανώσει και ηγηθεί πολλών δράσεων εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων ανώτερων στελεχών του δημοσίου, ερευνητών, ελεγκτών και επιθεωρητών, προερχόμενων από 35 διαφορετικές χώρες μέλη και μη μέλη του Ο.Ο.Σ.Α., ενώ έχει συμμετάσχει ως βασικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες.

Το επιστημονικό του ενδιαφέρον και η επαγγελματική του ενασχόληση επικεντρώνονται σε θέματα ανάπτυξης και αξιολόγησης πλαισίων και πολιτικών δημόσιας ακεραιότητας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικότερα ασχολείται με την αξιολόγηση Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Control Systems), Πλαισίων Καταπολέμησης της Απάτης (Anti-Fraud Frameworks) λειτουργιών Διαχείρισης Κινδύνων Διαφθοράς (Corruption Risk Management) και Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Audit). Επίσης, έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, Ο.Τ.Α, υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, κρατικών πλαισίων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, εταιρικής διακυβέρνησης, μεταρρύθμισης δημόσιου τομέα, διοίκησης και αξιολόγησης δημόσιων οργανισμών.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και εθνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και της καταπολέμησης της διαφθοράς (Council of Europe, GRECO, UNODC, UNDP, FATF, Arab Anti-Corruption and Integrity Network/ACINET, World Bank, IMF, Expertise France, GIZ, US Department of State, USAID, Fundación Internacional Y Para Iberoamérica De Admón Y Políticas Públicas/FIIAPP, UK Foreign Office κ.α.).

Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης και κάτοχος των επαγγελματικών πιστοποιήσεων Certified Government Auditing Professional (CGAP) από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (IIA USA) και Certified Fraud Examiner (CFE) από την Ένωση Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης (ACFE USA).

Γνωρίζει άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα και έχει βασική γνώση της γερμανικής και της ισπανικής γλώσσας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή