Νέα σελίδα στη Δικαιοσύνη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή σελίδας, με επιστροφή της κανονικότητας και της ηρεμίας στη Δικαιοσύνη, προσβλέπει η κυβέρνηση, με την επιλογή εγνωσμένου κύρους δικαστικών για τις κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας που αποφασίστηκαν χθες ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου και νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκρίνοντας για την ηγεσία της Δικαιοσύνης τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη για την προεδρία του ανωτάτου δικαστήριου και τον Βασίλειο Πλιώτα για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Και οι δύο επιλεγέντες ανώτατοι δικαστικοί διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση, κύρος και μεγάλη αποδοχή στον νομικό κόσμο, ενώ με τις πρώτες δηλώσεις τους κατέδειξαν την απόφασή τους να προσπαθήσουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης, κριτήριο κρίσιμο για την ορθή λειτουργία της σε ένα κράτος δικαίου.

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, που επιλέχθηκε για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήταν αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου και θα παραμείνει στο δικαστικό σώμα έως τον προσεχή Ιούνιο, καθώς συνταξιοδοτείται, ενώ ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει τρία ακόμα χρόνια παραμονής στο δικαστικό σώμα και ήταν αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η επιλογή τους με κριτήρια αξιοκρατίας αλλά παράλληλα και με σεβασμό στη δικαστική επετηρίδα έγινε από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος και εισηγήθηκε σχετικά στο πλαίσιο των προδιαγραφών που ήδη είχε θέσει αμέσως μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στη διαδικασία για επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη από την αρχή, είχε δεσμευθεί για αξιοκρατικές επιλογές, μετά την ακύρωση των επιλογών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μη κύρωση των απαραίτητων διαταγμάτων από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακύρωσε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, δίδοντας τέλος στον αντιθεσμικό κατήφορο που ενέπλεξε για πρώτη φορά τη Δικαιοσύνη και λειτουργούς της σε αντισυνταγματικές πρακτικές εκθέτοντας τον θεσμό αλλά και εκείνους που εσπευσμένα επελέγησαν.

Πάντως, η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα άμεσα, έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν τον θεσμό και έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες, ενώ παράλληλα θα κληθεί να συμβάλει στην αποκατάσταση, στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος, κλίματος ηρεμίας μετά τις περιπέτειες των τελευταίων ετών που καθορίστηκαν από μαζικές διώξεις δικαστικών και αντιπαραθέσεις που δίχασαν τους δικαστές.

Η επιλογή των Τσαλαγανίδη – Πλιώτα, σε κάθε περίπτωση, προκάλεσε ήδη ανακούφιση στη Δικαιοσύνη και προσδοκίες για αλλαγή πλεύσεως με γνώμονα τη νομιμότητα, καθώς προκάτοχοί τους, όπως η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και δέχθηκαν επικρίσεις εντός και εκτός του δικαστικού χώρου.

Πέραν όμως των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, η νέα ηγεσία της, και ειδικώς ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, καλείται, πέραν των άλλων, να διαχειριστεί σειρά από σοβαρές υποθέσεις που εκκρεμούν, όπως η υπόθεση Νοvartis, η οποία έχει λάβει πλέον τα χαρακτηριστικά κανονικής σκευωρίας και διερευνάται ήδη δικαστικώς, με αφορμή τόσο τις μηνύσεις πολιτικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση χωρίς στοιχεία όσο και τις καταγγελίες δικαστικών που μετείχαν κατά καιρούς στις έρευνες για το σκάνδαλο και έχουν αναφερθεί σε κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους και σε αντιθεσμικές πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι δύσκολο και το στοίχημα της κυβέρνησης για ανάταξη του θεσμού μεγάλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή