«Πώς σώζω μια ζωή και πώς βοηθώ να έρθει μια άλλη στον κόσμο»

«Πώς σώζω μια ζωή και πώς βοηθώ να έρθει μια άλλη στον κόσμο»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστοι –ίσως μόνο οι αυτόπτες μάρτυρες– είδαν το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας την αξιέπαινη συμπεριφορά αρχιφύλακα, ο οποίος μετά την άγρια επίθεση με μαχαίρι κατά ανηλίκου, για 15 λεπτά και μέσα σε συνθήκες πανικού, δεν σταματούσε να κάνει μαλάξεις και να παρέχει πρώτες βοήθειες στον 15χρονο πρόσφυγα που εντέλει εξέπνευσε, αλλά και στους υπόλοιπους τραυματίες, ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλη ζωή.

«Ημουν στο περιστατικό τραυματισμού των ανηλίκων, αφού σπεύσαμε το συντομότερο ύστερα από σχετική κλήση. Προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες και με τεχνικές ανάνηψης προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τον τραυματία, που δυστυχώς κατέληξε», λέει στην «Κ» ο ίδιος ο αρχιφύλακας.

Λίγες ημέρες μετά, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του περί «σκουπιδιών», αναφερόμενος στους πρόσφυγες και την επιχείρηση-σκούπα στις καταλήψεις των Εξαρχείων.

Αστυνομικοί του Βορείου Αιγαίου, ωστόσο, που ζουν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό τα τελευταία τέσσερα χρόνια από κοντά, έχουν τελείως διαφορετική στάση, καθώς καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα απαιτητικές καταστάσεις.

Γεννητούρια στον… δρόμο

Την περασμένη Τρίτη, ένας αρχιφύλακας και ένας υπαρχιφύλακας, συνοδεύοντας Αφγανή ετοιμόγεννη στον γιατρό έξω από το ΚΥΤ Μόριας, διαπίστωσαν ότι ξεκίνησε ο τοκετός: «Κληθήκαμε να οδηγήσουμε μια ετοιμόγεννη γυναίκα στον στρατιωτικό γιατρό. Καθ’ οδόν όμως, έσπασαν τα νερά της και έπεσε στον δρόμο. Ο τοκετός ήταν σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βοηθήσουμε, να καθαρίσουμε το μωρό για να μπορέσει να ανασάνει, και με τη βοήθεια του στρατιωτικού γιατρού κόψαμε τον ομφάλιο λώρο.

Στη συνέχεια ήρθε το ασθενοφόρο το οποίο παρέλαβε τη μητέρα με το μωράκι», λέει ο υπαρχιφύλακας στο «Κ».

Για να συμπληρώσει ο συνάδελφός του, αρχιφύλακας, ότι «εμείς ευτυχώς τύχαμε σε ευτυχές γεγονός! Ο στρατιωτικός γιατρός ενήργησε άψογα κι εμείς φέραμε εις πέρας την αποστολή μας στα γεννητούρια».

Η διαχείριση

«Εχουμε δύο περιστατικά, στα οποία οι συνάδελφοί μου, με την εξαιρετική τους δραστηριότητα, προσπάθησαν να διαχειριστούν ισάριθμες ακραίες καταστάσεις. Η μία είναι το πώς σώζω μια ζωή και η άλλη στο πώς βοηθώ ώστε να έρθει μια ζωή στον κόσμο», ανέφερε στην «Κ» ο γενικός αστυνομικός περιφερειακός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, ταξίαρχος Ελευθέριος Ντουρουντούς.

Στο Βόρειο Αιγαίο, πρόσθεσε, «υπάρχει η εξής αντίληψη: όσοι υπηρετούμε δεν εκτελούμε απλά το υπηρεσιακό μας καθήκον. Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στους πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Παρά το γεγονός ότι οι καθημερινές συνθήκες είναι δύσκολες, εμείς είμαστε εδώ για να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή