Ο Σοπέν στα Εξάρχεια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργάτες που κάνουν εδώ και ημέρες ανακαίνιση σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια ακούν στη διαπασών Φρεντερίκ Σοπέν! Και πού είναι το παράξενο; Μήπως είναι Πολωνοί, ρώτησε κάποιος χιουμοριστικά αναζητώντας εξήγηση για τη μουσική.

Ναι, είναι αλήθεια στερεότυπο. Τόσο για τo καλλιτεχνικό επίπεδο των εργατών (η στερεοτυπική θεώρηση είναι ότι δεν γνωρίζουν από κλασική μουσική και δεν τους αρέσει) όσο και για τη μουσική που μπορεί να εκπέμπει μια γειτονιά συνδεδεμένη με τα άκρα και όχι με τον ρομαντισμό, ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του οποίου στη μουσική ήταν ο Σοπέν.

Ωστόσο, ας το παραδεχθούμε: η γενικευμένη αντίληψη των έξω για τα Εξάρχεια είναι απολύτως στερεοτυπική και εν πολλοίς ρομαντική. Δεν είναι ρομαντικό ότι στα Εξάρχεια ζουν μόνο συνειδητοποιημένοι, ευγενικοί, γλυκύτατοι πολίτες, που θέλουν το καλό των μεταναστών και των όποιων κατατρεγμένων; Αυτό ακούστηκε από πολλούς, που στηλίτευσαν με ευκολία την πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά των μεταναστών από κατειλημμένα κτίρια των Εξαρχείων σε κέντρα φιλοξενίας. Ή μήπως είναι αλήθεια ότι σε κάθε γωνία της ταλαίπωρης γειτονιάς παραμονεύει τους επισκέπτες της ένας παραβατικός ή μία μολότοφ; Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών των Εξαρχείων αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γειτονιά τους, παρότι δεινοπαθούν από τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια στην περιοχή.

Μαθητές του 5ου Λυκείου Αθηνών σε μία επτάλεπτη ταινία που έφτιαξαν παρουσιάζουν τη γειτονιά τους όπως τη ζουν και πραγματεύονται με σκωπτική διάθεση τα στερεότυπα, ρωτώντας «Μήπως τα Εξάρχεια δεν είναι αυτό που φαντάζεστε ή αυτό που σας αφήνουν να φανταστείτε;». Λίγο πριν από το τέλος της ταινίας οι μαθητές λένε ότι… «με την εξαρχειώτικη έννοια θα λέγαμε ότι ο χρόνος στη γειτονιά μας περνάει μπαμ μπαμ».

Τα στερεότυπα δεν διευκολύνουν την ανάγνωση και την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων στα Εξάρχεια. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται –από πολιτικούς, κρατικούς φορείς και οργανώσεις– ακόμη και για να διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή