Νέο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών

Νέο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, το οποίο πραγματοποιούσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εδώ και τρία χρόνια. Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η εφαρμογή ανάλογου νέου τριετούς προγράμματος, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, στην απολογιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον ΔΟΜ.

Μέσα σε τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2016 έως και τις 28 Αυγούστου του 2019, 16.954 υπήκοοι τρίτων χωρών επέλεξαν να επιστρέψουν από την Ελλάδα στη χώρα καταγωγής τους. Οι επωφελούμενοι από το Πακιστάν (4.292) βρέθηκαν στην κορυφή των εθελούσιων επιστροφών, ανάμεσα σε σύνολο 83 εθνικοτήτων. Ακολουθούν το Ιράκ (4.187 άτομα), η Γεωργία (1.972), η Αλγερία (1.308) και το Αφγανιστάν (1.295). Από το σύνολο, 12.077 ήταν άνδρες, 2.817 γυναίκες και 2.120 παιδιά. Ο ΔΟΜ πραγματοποίησε επίσης 3.666 εθελούσιες επιστροφές μεταναστών που διέμεναν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών του ΔΟΜ παρέχει στους ωφελουμένους οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους την αναγκαία υποστήριξη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητές τους. Πριν από την αναχώρησή τους και με τη βοήθεια διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και υπαλλήλων του ΔΟΜ, οι επωφελούμενοι έλαβαν αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής και την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Επιπλέον, ο οργανισμός τούς παρέχει τα αεροπορικά εισιτήρια, βοήθεια στο αεροδρόμιο αλλά και οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη άμεσων εξόδων τον πρώτο καιρό της επιστροφής τους. Ωστόσο 4.270 από όσους εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβαν ιδιαίτερη υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους στον τόπο τους. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως η επαγγελματική πείρα, οι δεξιότητες και η επιθυμία τους να αναπτύξουν ένα βιώσιμο σχέδιο επανένταξης. «Δεν πρόκειται για οικονομική πλέον βοήθεια αλλά για στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή. Εφόσον κάποιος θέλει να ανοίξει ένα μαγαζί, ο ΔΟΜ αναλαμβάνει να αγοράσει π.χ. τα ψυγεία που χρειάζονται», εξηγεί υπεύθυνος του οργανισμού.

Στο νέο πρόγραμμα ο στόχος είναι να επιστρέφουν στις πατρίδες τους 5.500 άτομα ετησίως, συνολικά 16.500 σε μία τριετία, ενώ σε 4.400 από αυτούς θα δοθεί η βοήθεια στήριξης για επανένταξη.

Tη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί τη Λέσβο ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης συνοδευόμενος από διευρυμένο κλιμάκιο ειδικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή