Προσφυγικό: Σχεδιασμός για Σάμο και Χίο

Προσφυγικό: Σχεδιασμός για Σάμο και Χίο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστέρηση παρουσιάστηκε χθες στην επιβίβαση των περίπου 700 προσφύγων και μεταναστών στο πλοίο με το οποίο επρόκειτο να μεταφερθούν από τη Λέσβο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχείρησης αποσυμφόρησης της Μόριας. Εως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση ακόμη μιας μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά, πιθανότατα από τη Σάμο και τη Χίο αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ, χθες, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο με βάρκες από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου, θα αυξηθεί η επιτήρηση των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τον Frontex και τις ευρωπαϊκές Αρχές όσο και με το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου και περιορισμού των ροών, προβλέπεται η προμήθεια δέκα νέων, ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από λαθροδιακινητές.

Χθες, στη Λέσβο, περίπου 300 άτομα δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από την αστυνομία, στην αρμοδιότητα της οποίας έχει τεθεί όλη η επιχείρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Οι αιτούντες άσυλο που αναζητούνταν είναι πολύ πιθανό να έχουν έρθει μόνοι τους στην ενδοχώρα με το πλοίο της γραμμής –εφόσον έχουν αυτό το δικαίωμα– ή θεωρείται πολύ πιθανό να επέλεξαν να κρυφτούν, προκειμένου να μη φύγουν από τη Μόρια, ακούγοντας φήμες ότι οι συνθήκες στα camp που θα μεταφερθούν θα είναι χειρότερες. Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ συμπληρώθηκε ο αριθμός όσων ήταν να επιβιβαστούν και στο δεύτερο δρομολόγιο που είχε οργανωθεί, οπότε και το δεύτερο πλοίο ξεκίνησε με στόχο να φτάσει, νωρίς σήμερα το πρωί, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα έφθασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 722 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 343 επρόκειτο να μεταφερθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας, σε κέντρα φιλοξενίας αλλά και σε ξενοδοχεία, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη δομή της Νέας Καβάλας, όπου έχουν στηθεί σκηνές για αυτόν τον σκοπό. Η παραμονή τους στη Νέα Καβάλα θα είναι προσωρινή, εφόσον έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη ακόμα μία δομή φιλοξενίας, όπου θα μεταφερθούν. Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δύο επιπλέον δομές

Συνολικά 1.400 άτομα προβλεπόταν να μεταφερθούν από τη Λέσβο χθες και σήμερα. Μάλιστα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που είναι υπεύθυνο για τις συγκεκριμένες μεταφορές, είχε ζητήσει από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής που βρίσκονται στο νησί η μεταφορά να ξεκινήσει άμεσα και συγκεκριμένα την προηγούμενη Κυριακή, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμη δύο δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, συγκεκριμένα σε Κόρινθο και Λαμία, αναμένεται να είναι έτοιμες το επόμενο χρονικό διάστημα και προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως δομές transit. Σε αυτές, δηλαδή, θα μεταφέρονται όσοι έρχονται από τα νησιά προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιείται η μεταφορά τους σε άλλες δομές, που έχουν περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα μόλις αδειάζουν θέσεις.

Σήμερα, αναμένεται να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή