Εκτός διαβούλευσης η μεταφορά συντελεστή

Εκτός διαβούλευσης η μεταφορά συντελεστή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του σχεδίου νόμου που θα δοθεί εντός της εβδομάδας σε διαβούλευση αποφασίστηκε να μείνουν οι διατάξεις για τη μεταφορά συντελεστή και την τράπεζα γης. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συζητήθηκαν μεν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο το (αρμόδιο για πολεοδομικά θέματα) υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε πως πρέπει να τύχουν προσεκτικότερης νομικής επεξεργασίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εμπλοκών. Στόχος είναι οι ρυθμίσεις να είναι έτοιμες να εισαχθούν στο κείμενο του σχεδίου νόμου όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο, αν δεν είναι έτοιμες, θα προωθηθούν με χωριστό σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει και τροποποιήσεις του ν. 4495/17.

Οι επίμαχες ρυθμίσεις (διάφορες εκδοχές των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας) προσπαθούν να επαναφέρουν με κάποιες τροποποιήσεις τις ρυθμίσεις της μεταφοράς συντελεστή και της τράπεζας γης (ένας ψηφιακός μηχανισμός διαχείρισης των δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή) που είχαν θεσπιστεί το 2013 (ν. 4178) και το 2017 (ν. 4497). Οι ρυθμίσεις συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο ως κομμάτι του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου. Ωστόσο, όταν τέθηκαν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ωριμότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό το πρίσμα αυτό αποφασίστηκε οι ρυθμίσεις να μην συμπεριληφθούν στο σώμα του σχεδίου νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα, αλλά να τύχουν επεξεργασίας από τη νομική ομάδα του υπουργείου και, αν αυτή η επεξεργασία ολοκληρωθεί παράλληλα με την επεξεργασία των σχολίων της δημόσιας διαβούλευσης, να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή (λ.χ. σε έναν μήνα). Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό χρονικά ή εκτιμηθεί ότι οι προτάσεις εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας (και επομένως υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν και πάλι από το Συμβούλιο της Επικρατείας), τότε θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και θα συμπεριληφθούν σε άλλο σχέδιο νόμου –του υπουργείου Περιβάλλοντος– που βρίσκεται σήμερα υπό επεξεργασία και αφορά αλλαγές στον ν. 4495/17.

Αντίθετα, η ρύθμιση για τον «ψηφιακό χάρτη», δηλαδή τη βάση δεδομένων στην οποία το ΤΕΕ θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει όλα τα ψηφιακά χωρικά δεδομένα του Δημοσίου (σχέδια πόλης, όροι δόμησης, χρήσεις γης, προστατευόμενες περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.), θα συμπεριληφθεί στο «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου. Ωστόσο, η αρμοδιότητα για τον ψηφιακό χάρτη θα μεταφερθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο ψηφιακός χάρτης είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, καθώς είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν υπό την ίδια σκέπη δεδομένα διαφορετικών υπουργείων, δεν θα είναι όμως εύκολο να υλοποιηθεί, όπως έχει δείξει η εμπειρία ανάλογων προσπαθειών (για παράδειγμα, η βάση δεδομένων e-poleodomia.gr).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις βιομηχανικές δραστηριότητες, τα επιχειρηματικά πάρκα, την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, τα συμβούλια πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων, ορισμένες πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις, ορισμένες τροποποιήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κάποιες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση κεραιών.

Επίσης, έχει προταθεί να περιλαμβάνει και κάποιες τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις που έχουν (ευτυχώς ανεπιτυχώς) προταθεί την τελευταία δεκαετία ήταν υπέρ της νομιμοποίησης παρανομιών και κατά του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή