Εντός του 2019 ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Εντός του 2019 ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης σε επίπεδο ψηφιακής πολιτικής στοχεύει να φέρει τη χώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των εταίρων, στις οποίες βρίσκεται η χώρα, στόχος είναι έως το 2023 να ανεβεί στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους προγραμματίζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες, που αποτελεί και αίτημα των εταίρων. Υπάρχει εκτενής συζήτηση ως προς τις προδιαγραφές τους (π.χ. αν θα πρέπει οι φωτογραφίες να είναι ασπρόμαυρες ή όχι), πάνω στην οποία θα εκφράσει την άποψή του και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο η εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σημαντική, πέραν του ζητήματος των προδιαγραφών. Οι νέες ταυτότητες θα παρέχουν στους πολίτες τη δυνατότητα διεκπεραίωσης σειράς διαδικασιών από το σπίτι. Πρωταρχικό στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης έργων, καθώς παρατηρείται μεγάλη απόσταση μεταξύ προκήρυξης διαγωνισμών και υλοποίησης έργων. Στο μεσοδιάστημα, ειδικά σε έργα πληροφορικής, η τεχνολογία, η οποία αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι οι υποδομές, αλλάζει, με αποτέλεσμα τα έργα να βασίζονται σε παλαιότερες τεχνολογίες.

Η διαλειτουργικότητα και η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά στο νέο υπερ-υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των δεδομένων των πολιτών υπό την ομπρέλα του. Αμεση προτεραιότητα αποτελεί ο ουσιαστικός επανασχεδιασμός των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να οδηγούνται όλα τα δεδομένα σε μία ψηφιακή πύλη περιορίζοντας την ανάγκη προσκόμισης εγγράφων και πιστοποιητικών από την πλευρά του πολίτη. Στόχος είναι τα διάφορα μητρώα που περιλαμβάνουν τα δεδομένα των πολιτών να μπορούν να αλληλεπιδρούν, να «μιλούν» μεταξύ τους, ώστε να μπορεί να λαμβάνει οποιοσδήποτε φορέας ή ο ίδιος πολίτης τις πληροφορίες που χρειάζεται, χωρίς πλεονασμό διακίνησης πληροφοριών.  Εντός της εβδομάδας αναμένεται ο νόμος για τις κεραίες κινητής που θα λύσει σειρά προβλημάτων τα οποία μαστίζουν τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο εδώ και χρόνια. Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος σχετικά με το ultrafast broadband, οπότε και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.  Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι τροποποιήσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, το οποίο μετατράπηκε ήδη σε ΝΠΙΔ από Α.Ε. που ήταν, ενώ αναμένεται και η αλλαγή του ονόματός του, με περιορισμένη αναφορά στον όρο… Διάστημα.

Εμφαση επίσης δίδεται στην ενεργοποίηση κέντρου διαλειτουργικότητας το οποίο θα παρέχει την πληροφορία σε κάθε δικαιούχο ενδιαφερόμενο. Στόχος είναι το κράτος να μη μεταφέρει δεδομένα που περιττεύουν, παρά μόνο τις πληροφορίες που απαιτούνται ανά περίσταση. Καταληκτικός δρόμος όλης αυτής της διαδικασίας είναι η κάρτα του πολίτη, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ύστερα από δύο χρόνια, μετά και την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή