Μάτι: παράταση στις αιτήσεις στεγαστικής συνδρομής

Μάτι: παράταση στις αιτήσεις στεγαστικής συνδρομής

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής έως τον Αύγουστο του 2020 και την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών έως τον Ιούλιο του ιδίου έτους περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με το οποίο θα κυρωθεί από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Μάτι. Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα αποζημίωσης και για τις περιφράξεις που είχαν καεί, εφόσον ήταν νόμιμες.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς εγκρίθηκε στις 24 Ιουλίου. Οπως προβλέπει:

• Με αποφάσεις του υπουργού Υποδομών εκτελούνται με κατεπείγουσες διαδικασίες η απομάκρυνση απορριμμάτων και η αποξήλωση αμιάντου. Μελέτες, έργα, υπηρεσίες και εξοπλισμός μπορούν να γίνονται δωρεά από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

• Δίνεται στο ΤΕΕ η δυνατότητα να αναθέσει απευθείας σε ιδιώτες τις απαραίτητες μελέτες για την ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου για το Μάτι, με προθεσμία ολοκλήρωσής του ένα έτος.

• Συστήνεται η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μάτι Ξανά», με σκοπό την προώθηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών. Επίσης, κυρώνεται το καταστατικό λειτουργίας της, με βάση το οποίο θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Κύριος πόρος της εταιρείας θα είναι ο ειδικός λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων.

Στο σχέδιο νόμου προστίθενται και ορισμένες νέες ρυθμίσεις:

• Εντός δύο μηνών συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών, θυμάτων δασικών πυρκαγιών, και ορίζεται διαδικασία κατά παρέκκλιση κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ πάσης φύσεως φαρμάκων, επουλωτικών και αναπλαστικών σκευασμάτων, επιθεμάτων, ειδικών ενδυμάτων, της απαραίτητης κατ’ οίκον νοσηλείας και των απαραίτητων θεραπειών αποκατάστασης.

• Θα αποζημιωθεί από τον λογαριασμό αρωγής πυροπλήκτων και η ανακατασκευή νομίμων περιφράξεων, ανεξάρτητα με το αν στο οικόπεδο υπήρχε κτίσμα ή αυτό επλήγη.

• Οι προθεσμίες για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής παρατείνονται έως τις 10 Αυγούστου του 2020.

• Οι απαραίτητες συμβάσεις κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων, προσωρινής αποκατάστασης υποδομών, δενδροφύτευσης, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, πυρασφάλειας, υλοτόμησης καμμένων δένδρων κ.λπ. ανατίθενται το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνονται το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή